Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Uz 40. godišnjicu smrti Marka Foteza

03.12.2016.

20:26

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježavajući četrdesetu godišnjicu smrti Marka Foteza, jednog od utemeljitelja Dubrovačkih ljetnih igara i zaslužnog kreatora festivalskih kazališnih iskoraka, intendant Mladen Tarbuk i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović položili su vijenac na skalinima od Lovrjenca koji nose njegovo ime.

Marko Fotez (Zagreb, 1915.-Beograd, 1976.) hrvatski je kazališni redatelj, povjesničar, pisac i prevoditelj. Od 1950. godine Fotez se s velikim entuzijazmom borio za organiziranje i  osnivanje Dubrovačkih ljetnih igara kao samostalne kulturne institucije. Svojim redateljskim ostvarenjima zaslužan je povnovna uprzorenja komedija Marina Držića i upravo mu je prvo redateljsko ostvarenje u Dubrovniku na prvim Igrama upravo bio „Dundo Maroje“ u njegovoj preradbi koja je često korištena u brojnim kasnijim uprzorenjima ove Držićeve najizvođenije komedija. U festivalski scenski ambijentalni zemljovid inaugurirao je Lovrjenac kao idealnu pozornicu Shakespearovog "Hamleta" 1952. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.