Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Večeras izložba "Turnir nacija: IX. šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950."

20.08.2020.

10:53

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Izložba Dubrovačkih muzeja "Turnir nacija: IX. šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950." autora Tonka Marunčića bit će otvorena u Kneževu dvoru u 20.30 sati. Bit će predstavljeni predmeti s devete šahovske olimpijade, koja je od 19. kolovoza do 11. rujna 1950. godine održana u Umjetničkoj galeriji.

Riječ je o prigodnim šahovskim markama, omotnicama, razglednicama, pismima, fotografijama, značkama, knjigama i časopisima. Bit će predstavljeni i posebno rijetki predmeti - originalne drvene šahovske figure „Dubrovnik“ koje su specijalno izrađene za dubrovačku olimpijadu. Većina predmeta pripada privatnoj zbirci prof. dr.sc. Zdenka Krištafora.

Treba istaknuti kako se na dubrovačkoj olimpijadi natjecalo šesnaest reprezentacija iz cijelog svijeta, a prvo mjesto osvojila je ekipa FNR Jugoslavije. Oni koji nisu mogli uživo pratiti kraljevsku igru, partije su gledali na velikim šahovskim pločama postavljenima ispred Kneževa dvora.

Kao domaćin IX. šahovske olimpijade, Dubrovnik je postao prvi hrvatski olimpijski grad i time zauzeo posebno mjesto na svjetskoj šahovskoj karti. Likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl, a izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2020.

Građani su pozvani da se i na ovom događanju pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera i da održavaju međusobni razmak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.