Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Večeras koncert "Ususret Beethovenovoj godini"

13.01.2020.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Povodom obilježavanja 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena, u Čitaonici Narodne knjižnice večeras u 18.30 održat će se recital na kojem će nastupiti Adrian Ivičević na violončelu i Miron Konjević na klaviru. Na repertoaru su djela J. S. Bacha i L. van Beethovena.

2020. godina se u svijetu obilježava kao 250. godišnjica rođenja velikog njemačkog skladatelja Ludwiga van Beethovena. Koncert je suorganiziran od strane Dubrovačkih knjižnica. Ulazak je slobodan.

Skladatelj Ludwig van Beethoven rođen je u Bonnu 1770. godine. Njegov otac Johann i djed također su bili glazbenici. Smatra se jednim od najvećih skladatelja u povijesti glazbe. U dobi od sedam godina Ludwig je počeo javno nastupati, a s 13 je postao pomoćni orguljaš u jednoj kapelici u Kolnu. Godine 1787. putuje u Beč gdje se upoznaje s Mozartom, no nakon kratkog boravka ondje mora se vratiti u Bonn zbog majčine smrti.

Pet godina poslije vraća se u Beč, jedan od velikih europskih glazbenih centara u to doba i u njemu ostaje do kraja života. Bečani su Beethovena smatrali čudakom zbog nemarnog izgleda, razbarušene crne kose i zbog toga što je živio po vlastitim pravilima. Potkraj 1790. Beethoven shvaća da postupno gubi sluh. Tada počinje najveća kriza u njegovu životu.

No upravo u tom razdoblju njemački genij piše svoja najbolja djela, u kojima pokazuje radost i emocije, ali i svoju bol. Beethoven je tada skladao svoju najpopularniju simfoniju, Simfoniju br. 5, kao i najpoznatiju operu Fidelio. Do 1820. godine potpuno je izgubio sluh. Nije se više pojavljivao u javnosti te je većinu vremena provodio u osami, pišući glazbu.

Pri kraju života, a umro je 1827. u 56 godini, napisao je slavnu i posljednju Simfoniju br. 9, koja je doživjela golem uspjeh, no Beethoven je više nije mogao čuti. U završnome IV. stavku simfonije, četvero solista i zbor pjevaju "Odu radosti" za koju je riječi napisao Friedrich Schiller. U Devetu simfoniju utkane su temeljne misli Beethovenova revolucionarnog duha, sloboda i jednakost.

"Oda radosti" danas je službena himna Europske Unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.