Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Večeras otvaranje izložbe "Arheološka istraživanja u Naroni 2014. i 2015."

19.10.2019.

12:34

Autor: Radio Dubrovnik

Muzej Narona

Muzej Narona

Foto: - / -

Izložba "Arheološka istraživanja u Naroni 2014. i 2015." bit će otvorena danas u 17 sati u Muzeju Narona, a publici će biti predstavljenii rezultati arheoloških iskopavanja provedenih tijekom 2014. i 2015. godine na prostoru antičke Narone.

Djelatnici Arheološkog muzeja Narona proveli su više sondažnih iskopavanja unutar zaštićene arheološke zone, kako bi se ustanovili kulturni slojevi uz nezakonito sagrađene objekte.

U arheološkim istraživanjima istražena je ukupno 21 sonda. U šest sondi su pronađeni ostatci antičke arhitekture, a u dvije kasnoantički i srednjovjekovni grobovi. Antički pokretni nalazi izrađeni od keramike, stakla, metala, kamena ili kosti, ulomci oslikanih fresaka te ostatci prehrane (životinjske kosti, ljušture morskih školjaka i puževe kućice) pronađeni su u svim sondama. Pokretne nalaze i uzorke moguće je okvirno datirati u kasnorepublikansko, carsko, kasnoantičko i srednjovjekovno doba. Rezultati ovih sondažnih istraživanja pridonose boljem poznavanju urbanističkoga rastera i svakodnevnoga života antičke Narone.
Izložba ostaje otvorena do 9. veljače 2020. godine. Uz izložbu je predviđen i kutak za djecu pod nazivom "Zabavite se i naučite nešto novo!".

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arheologije, 19. listopada 2019. godine, ulaz u Arheološki muzej Narona je slobodan a povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige muzejske organizirana je i prigodna prodaja muzejskih publikacija s popustom od 30 posto.


PROGRAM

16:00 – 17:00 Arheološka radionica
Besplatno stručno vodstvo
17:00 Otvorenje izložbe Arheološka istraživanja u Naroni 2014. – 2015. g.
17:30 Druženje na muzejskoj terasi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.