Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

07:44 / 12.03.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Večeras "Peek & Poke" izložba retro računala u Centru za mlade

"Peek & Poke" izložba retro računala

"Peek & Poke" izložba retro računala

Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije / -

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u suradnji s Muzejom "Peek&Poke" iz Rijeke organiziraju Peek & Poke izložbu retro računala u prostorima Centra za mlade Dubrovnik iznad autobusnog kolodvora u Gružu.

Posjetitelje očekuje zanimljiva i bogata kolekcija eksponata računala iz davnih dana pa sve do modernih primjeraka.

Otvorenje izložbe je večeras u 19 sati, a izložba ostaje otvorena svaki dan od 13. do 27. ožujka od 18 do 21 sat. Izložba je interaktivna, izložena računala su u upotrebi i posjetitelji će ih moći koristiti, odnosno isprobati. Svi su pozvani! Za grupne posjete svi zainteresirani se mogu obratiti Zajednici tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Muzej "Peek&Poke" poznat je i kao jedinstveni hrvatski 'muzej starih računala' u gradu Rijeka. Djeluje od 2007. godine i od tada privlači kako domaće, tako i turiste iz cijelog svijeta. U muzeju se može vidjeti razvoj računala i računalne industrije od njenih početaka do danas, a dio muzeja služi za razne edukacije. Među izloženim primjercima 'pionira' prvih računala, mogu se vidjeti eksponati sa svih pet kontinenata te zavidna zbirka kalkulatora među kojima je i džepni kalkulator napravljen u Hrvatskoj, a svjetski poznat kao Digitron.

U sklopu muzeja je i čitaonica, retro igraonica, prezentacijska dvorana, učionica, suvenirnica i NetKorner tako da definitivno svatko može pronaći nešto za sebe. Uz sve to, vrijedna ekipa redovito održava različita događanja među kojima su i prezentacije novih proizvoda.

Izložba je organizirana kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2022. godinu.