Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Večeras predavanje "Koliko znamo o Lisinskom?"

27.05.2019.

09:44

Autor: Radio Dubrovnik

Matica hrvatska

Matica hrvatska

Foto: - / -

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku poziva na predavanje o Vatroslavu Lisinskom koje će održati muzikologinja Nada Bezić večeras u 19:30 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Vatroslav Lisinski jedan je od najznačajnijih hrvatskih skladatelja, no koliko zaista znamo o njemu?

Dvjestota godišnjica njegova rođenja prava je prilika da se zapitamo što je neupitno u njegovoj biografiji, a što treba još istražiti, pobiti ili barem označiti kao nepouzdano.

Primjerice, što je pouzdano točno u rečenici: "Hrvatski skladatelj Vatroslav Lisinski, germansko-židovskog podrijetla, rođen je 8. srpnja 1819. i autor je prve hrvatske opere"? Malo toga.

Pitanja će se ispreplitati s pričom o životu Lisinskog te o čudnoj sudbini njegovih spomen-obilježja, kao i s ulomcima njegovih najljepših i najvažnijih skladbi.

U glazbenom dijelu predavanja sudjelovat će solistica Dubravka Hilje te učenici UŠ Luke Sorkočevića Martin Hadzovac i Valentina Šilje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.