Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Večeras predavanje „Orlando: od klanca Roncesvalles do trga Prid dvorom”

08.05.2019.

09:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Izvanredna profesorica i znanstvena savjetnica u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku dr. sc. Zdenka Janeković Römer održat će u 19.30 sati u glazbenoj dvorani Kneževa dvora predavanje "Orlando: od klanca Roncesvalles do trga Prid dvorom".

Riječ je o posljednjem edukativnom predavanju u organizaciji Dubrovačkih muzeja i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku prije ljetne stanke.

Roland, paladin Karla Velikog, opjevan u Pjesmi o Rolandu, ostavio je dubok kulturni trag u čitavoj Europi i nadahnuo niz umjetničkih interpretacija. Njegova smrt za kršćanstvo, odanost vladaru i Bogu, njegove viteške vrline poticale su srednjovjekovni križarski duh i jedinstvo kršćanstva. Ta je priča našla odraz i u Dubrovniku, u djelima dubrovačkih kroničara koja sadrže jasne idejne poveznice s legendama o Karlu Velikom i njegovu krugu.

Utjecaji su u Dubrovnik stizali iz Italije i Njemačke, no interpretirani su u skladu s dubrovačkim prilikama. Kroničari su tradiciju o Rolandu uklopili u povijest vlastitoga grada, u borbu sa Saracenima u ranom srednjem vijeku stoljeću. U tom kontekstu protumačili su i podizanje Orlandova kipa, datirajući to u 8. stoljeće. Kip je podignut 1419. godine, u jeku mletačkog rata u Dalmaciji, u vrijeme dinastičkih borbi u Hrvatskoj i Bosni i osmanskog napredovanja.

Podizanje Orlanda često se povezuje s akcijom Karla IV. Luksemburškog, cara Svetog Rimskog Carstva na promicanju kulta Karla Velikog i Rolanda, kao i s njegovim sinom, ugarsko-hrvatskim kraljem Sigismundom, odnosno s brojnim njemačkim kipovima Rolanda, simbolima carske vlasti, prava i gradova. Utjecaj iz Njemačke sigurno postoji, iako nije potvrđen u izvorima. Međutim, za dubrovačkog Orlanda važnija je njegova autohtona simbolika, vezana uz Dubrovačku Republiku i njezine prilike, a ona je višestruka, promjenjiva ali i trajna kroz sva stoljeća njegova postojanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.