Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Večeras predstavljanje zbornika "Držićevim tragom"

30.04.2019.

11:56

Autor: Radio Dubrovnik

Dom Marina Držića

Dom Marina Držića

Foto: - / -

U okviru programa izdavačke djelatnosti Dom Marina Držića predstavit će večeras u 19 sati u palači Sponza hrvatsko-englesko i hrvatsko-talijansko izdanje zbornika "Držićevim tragom - 450. obljetnica smrti u Domu Marina Držića".

Zbornik je sinteza svih projekata i aktivnosti u Domu Marina Držića vezanih uz obilježavanje 450. godišnjice Držićeve smrti, a predstavit će ga urednica izdanja povjesničarka književnosti dr. sc. Katja Bakija, prof. Pavo Jančić, i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

Iz proslova Zbornika autorice Katje Bakija: "Zbornik Držićevim tragom – 450. obljetnica smrti u Domu Marina Držića usmjeren je na bogatu aktivnost Doma Marina Držića u 2017. obljetničkoj godini. Djela Marina Držića inspiracija su brojnim umjetnicima – književnicima, slikarima, kiparima, glazbenicima koji su tijekom 2017. godine svojim iščitavanjima istraživali Držićev svevremenski opus i njegovu komunikaciju sa suvremenošću.

Kroz njihova djela progovarao je tako nakon četiri i pol stoljeća ponovno 'veliki umjetnik života', autor koji je u svojim djelima predstavio ogromnu galeriju likova i danas žive ljudskosti. Od izvedbe Dunda Maroja u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Marka Foteza (27. listopada 1938.), iznimno značajne za ponovno otkrivanje Držića, Držićev svijet i kazalište žive i danas 450 godina poslije njegove smrti, ne samo na dubrovačkim i hrvatskim pozornicama, već njegove i danas aktualne rečenice izgovaraju najveći hrvatski i svjetski glumci.

I poslije više od četiri stoljeća Držić nama danas ima što za reći. Misli velikoga Vidre i danas imaju privlačnu snagu i potiču nas da propitujemo neke temeljne egzistencijalne odnose – one čovjeka i vlasti, pojedinca i države, starih i mladih, mudrih i glupih, odnose zbilje i čarobnjaštva, teatra i života.

Sva događanja kojih je u 2017. obljetničkoj godini bio nositelj Dom Marina Držića kao referentni centar i mjesto okupljanja ljudi nazbilj privučenih Držićevim umjeteonstvom, brojne izložbe, grafičke mape, prijevodi integralnog Držića na engleski jezik, predavanja, osuvremenjivanje njegova djela, književna izdanja, međunarodni projekti, likovne, glazbene i literarne radionice, opetovano su nam posvjedočila o 'vječno mladoj duši Držićeva djela', o 'nepodnošljivoj lakoći' kojom Držićev genij prolazi kroz vrijeme, opstaje u njemu i preskačući stoljeća, dolazi do nas uvijek aktualan, svjež i provokativan."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.