Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Večeras "Sub rosa" - nova premijera Teatra Lero

12.12.2019.

10:09

Autor: Radio Dubrovnik

Teatar Lero

Teatar Lero

Foto: - / -

Studentski teatar Lero održat će večeras u 19.30 na Lerovoj sceni u Lazaretima premijeru svoje nove predstave "Sub rosa" Davora Mojaša u režiji i dramatizaciji autora. Predstava je ostvarena uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH.

Repriza je 13. prosinca 2019. na Lerovoj sceni u osmoj lađi Lazareta u 19.30 sati.

Podsjetimo, Lero je ove godine prikazao premijerne predstave: Orlandov san, Bajke, Sivo na golubove, Bajke majke i Captum fuit igrajući i reprizne naslove: Kaplje, Libro sv. Vlaha, Sunce je zašlo i Kitice i Perlice. Završnih dana ove godine na rasporedu je premijera predstave Sub rosa.

Radi se o novom Lerovom prepoznatljivom scenskom propitivanju nekih zatajenih i skrivenih ženskih priča upisanih u mentalitet i duh Grada u kojem djeluje ovaj teatar više od pola stoljeća. Na neki način, nastavak je to Lerove poetske scenske avanture koja traje i koja je proteklih godina podarila nagrađivane i vrlo igrane te rado gledane naslove prikazivane i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Sub rosa jednosatni je Lerov snovopis brojnih prepoznatljivost i citata iz svakodnevnice koji u ovoj predstavi usložavaju i uozbiljuju banalnosti ali i prepoznaju radost, ljubav i želju za lijepim. Scenografija, kostimografija i koregrafija kolektivno je djelo Lerovog umjetničkog i glumačkog tima, oblikovatelj svjetla je Antonio Ljubojević, tehničko vodstvo Mato Brnjić, grafički dizajn Nora Mojaš. U predstavi igraju: Ksenija Medović, Jasna Held, Ana Petrović, Rela Petric, Melko Dragojević, Katarina Ruščić, Paula Japunčuć i Nora Di Leo.

Režija i dramatizacija: Davor Mojaš / Scenografija, kostimografija, koreografija: Kolektiv / Oblikovanje svjetla i ton: Antonio Ljubojević / Realizacija scene i tehničko vodstvo: Mato Brnjić / Tonska montaža: Viktor Lenert / Obrada rekvizita: Rela Petric / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš / Organizacija: Ksenija Medović / Elementi scenografije, kostima i rekvizita: Lerov fundus i izbor iz uprizorenja: Psyche Pelingrada, Grad sjena, Pomrčina, Vjerenice, Kitice i Perlice, Kaplje, Sivo na golubove...

Igraju: Ksenija Medović, Jasna Held, Ana Petrović, Rela Petric, Melko Dragojević, Katarina Ruščić, Paula Japunčuć, Nora Di Leo

Elementi predstave: Luko Paljetak, Ruža (Pojmovnik malog čovjeka, 2001.) / Milan Milišić, Iz dnevnika N.B. (Mačka na smeću, 1984.) / Staša Aras, Provincijske glumice (fb-objava, 2019.) / Jednočinke Muze Pavlove: Iz života jednog princa i Grk ili vesela skleroza (fragmenti) / Čuju se: Barry White, glazba za ples, cvrkut ptica i razgovori o cvijeću / Razni drugi dabrani stihovi i refreni / Valovi / Tišine / Prije i poslije, ruže / I ne slučajno, Sub rosa...

Sub rosa je nova Lerova predstava koja želi prepoznati i propitati uzroke i podijeliti tragove uzdaha i tišina sjetnih, zaljubljenih i ostavljenih stanovnica grada u kojem usnule mirišu, odajući se svojim nježnim godinama. Plahim pogledima i željenim poljupcima. A, kada su budne, prepoznaju se po umornim koracima hladnim ulicama i kamenim poljanama po kojima hrane golubove i traže se. Izgubljene među promijenjenim i skrivenim adresama. Spremne na odlazak. Tamo i negdje. Gdje još uvijek plešu zaboravljene valcere i gdje su ruže uvele u porculanskim vazama i u kosi plesačica. Uzaludno nudeći cjelove i tajeći snove. Sa samo njima znanim posvetama sanjarnicama. O kojima šute i koje ponekad prepričavaju. Onako, tiho da im netko nepoznat ne čuje glasove. Kao i uvijek ure ostaju izgubljene među kazaljkama sata. Sa uzdahom kao znakom točnog vremena. U doslovnom prijevodu bila bi to priča Ispod ruže. I ne slučajno odabranog cvijeta i simbola strpljenstva, tišine, slutnji, poniznosti, povjerljivosti ali i ljubavi, strasti i ljepote. Budući je ruža simbol šutljivosti, pravo je značenje sentence Sub rosa pa i poruka: potajno, povjerljivo i u povjerenju. Sub rosa je novi poetski scenski leropis koji se preporučuje i nudi. Onako, da ga se gleda, sluša, ćuti i da nikome nije svejedno. Naprotiv.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.