Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Večeras u Kazalištu simfonijska bajka „Petar i vuk“ za najmlađe

27.02.2019.

08:29

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački simfonijski orkestar

Dubrovački simfonijski orkestar

Foto: - / -

Dubrovački simfonijski orkestar i Kazalište Marina Držića priređuju u 19.30 sati u Kazalištu Marina Držića orkestralno djelo „Petar i vuk“ Sergeja Prokofjeva. Izvedba je namijenjena djeci starijoj od 5 godina.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će maestro Alan Bjelinski, a simfonijskoj bajci prethodit će izvedba djela „Hommage a Sorkočević“ Borisa Papandopula.

Legenda kaže kako je Prokofjev tekst i glazbu ove simfonijske bajke napisao u samo četiri dana. Do danas je „Petar i vuk“ (također u narodu zapamćen i kao „Peća i vuk“) postao naslov glazbenog kazališta za mlade, a ujedno je doživio nebrojene adaptacije u druge medije.

Petar i vuk napisani su za naratora u čijoj će se ulozi naći glumica Marija Šegvić te orkestar čiji pojedini instrumenti ili njihove grupe predstavljaju likove u priči, upoznavajući tako mlade slušatelje sa sastavom orkestra, ali ih prije svega podučavajući narativnim mogućnostima glazbe: ptica je flauta, patka je oboa, mačka je klarinet, djed je fagot, vuk su rogovi, lovce predstavljaju puhački instrumenti sa udarcima timpana i bas bubnja, kao – pucnjevima. Petra, pak, dočaravaju žičani instrumenti.

Priča je pak dobro znana: dječak Petar provodi vrijeme u djedovoj kući u šumi i jednog dana neoprezno ostavi dvorišna vrata otvorena. Djed ga zbog toga prekori jer u šumi živi vuk, što Petar isprva ne povjeruje. No, kad se vuk doista pojavi, Petar će krenuti u avanturu života – pokušavajući ga uhvatiti!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.