Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Večeras u Sponzi izložba Olene Sokolovske

27.08.2019.

11:49

Autor: Radio Dubrovnik

Olena Sokolovska

Olena Sokolovska

Foto: - / -

Izložba slika Olene Sokolovske "U jednom potezu" otvorit će se u Palači Sponza večeras u 20 sati. Olena Sokolovska rođena je 1969. godine u Ivano – Frankivsku, u Ukrajini. Od 2005. godine živu u Zagrebu gdje između ostalog vodi tečajeve crtanja i slikanja u "GALERIJI SOKOLOVSKA".

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković:

"Bajkoviti krajolici uz prisutnost ljudskih figura ili pak animalnih motiva u slikarstvu Olene Sokolovske nisu tek puko bilježenje i pretvorba slikovitih motiva prirode, već su tema preko koje umjetnica iznosi svoja razmišljanja i raspoloženja. U svojim prikazima autorica se prilagođava tehnici i gotovo shematski prikazuje prostor i likove, ne opterećujući se detaljima. Ona se prepušta boji nanoseći je gustim potezima stvarajući koloristički razigrane kompozicije u kojima se prepoznaje njezina ljubav prema impresionističkom izričaju dok detaljima na životinjskim likovima pristupa s većom pažnjom. Slikarica sjajnim kolorističkim odnosima postiže zanimljive kontraste, a namazi su dinamični i rezultiraju određenom ekspresivnošću koja ostaje u prepoznatljivoj figuraciji, dok je unutarnja previranja navode k lirskoj apstrakcji."

Olena Sokolovska završila je studij na Lavovskoj akademiji likovne i primijenjene umjetnosti u Lavovu u Ukrajini. Izobrazbu je stekla kod profesora Mykole Drahana (anatomija slikarstva i crtež). Završila je specijalistički smjer likovne pedagogije na Sveučilištu „Stefanika“ u Ivano – Frankivsku. Predavala je slikarsku anatomiju, slikarstvo i crtež na Koledžu likovne i primijenjene umjetnosti u Kosivu. Osnovni motivi njezinih radova su konji, pejzaži i portreti, a osnovna tehnika je ulje na platnu. Živi i radi u Zagrebu.

Andrea Batinić Ivanković & Olena Sokolovska

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.