Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Veliki muzej" u sklopu programa Okusi drugačije kino

14.10.2015.

10:17

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večeras u kinu Visia u sklopu programa Okusi drugačije kino, udruge Kinookus i Dubrovačkih kinematografa – u 21 sat možete pogledati dokumentarni film Veliki muzej – redatelja Johannesa Holzhausena.

Izvrstan austrijski dokumentarac daje uvid u intrigantno funkcioniranje velikog bečkog muzeja. Složeni organizam  poznatog muzeja ispričan je iz svih mogućih kuteva, znatiželjno, pametno i humoristično. Film nas  vodi   iza kulisa Umjetničko-povijesnog muzeja u Beču. Pravo je zadovoljstvo pratiti kameru dok prikazuje veličanstvene izložbene prostore i depoe, dok kustosi pričaju o izložbenim primjercima, a posebno su zanimljive restauratorske priče. Ispunjavajući muzejske dužnosti u modernom vremenu – od brige o očuvanju muzejskih zbirki, istraživanja i pripremanja izložbi te komunikacije s javnošću - sve to zahtijeva dobro uigran tim. 

Johannes Holzhausen je rođen 1960. u Salzburgu, Austrija. Studirao je povijest umjetnosti a kasnije i film na Bečkoj filmskoj akademiji gdje je snimio svoj prvi dokumentarac  „WEN DIE GÖTTER LIEBEN“. Radio je na brojnim umjetničkim projektima, a bio je i koorganizator serije predavanja „Umjetnost i koncept umjetnosti." Također je radio kao suradnik na scenariju za brojne cjelovečernje dokumentarce.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.