Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vignjani i Nakovljani ponosni na svog Ivana Pamića

06.07.2021.

17:05

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Vignjaninu Ivanu Pamiću s nakovanskim korijenima i izvanrednom studentu povijesti na Sveučilištu u Dubrovniku stižu čestitke od sumještana i njegovih Nakovljana iz zemlje i svijeta, na rektorovoj nagradi koju je dobio za znanstveni rad o nalasku i opisu isejskog bakrenog novčića.

Novčić iz 2. st. prije Krista je nađen na gradini zvanoj Grad u Nakovani.

O nalasku tog novčića iz grčke kolonije ISSA, današnjeg Visa, a dosad su pronađena samo tri takva primjerka, Ivan Pamić je objavio znanstveni članak u "Vjesniku za arheologiju i povijest Dalmatike" u Splitu, za koji je dobio visoku ocjenu što je i rezultiralo dodjelom rektorove nagrade.

Ona je utoliko vrjednija jer je u sveučilišnoj praksi prava rijetkost da student napiše i objavi zapaženi znanstveni rad.

Ivanu Pamiću, koji je predsjednik udruge "Hrvatski dom" u Vignju, to je i priznanje za njegov dugogodišnji predani istraživački rad o povijesti Nakovane od prapovijesti, ilirskog doba do današnjih dana i za aktivno sudjelovanje u arheološkim istraživanjima u Nakovani među kojima i u otkriću svjetski poznatog ilirskog svetišta od 4. do 1. stoljeća prije Krista u Spili na Kopinju iznad Nakovane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.