Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vinari i vinogradari Komaja nazdravili proljeću

29.03.2016.

13:30

Autor: Joško Jelavić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastavljajući njegovati tradiciju i običaje vezane uz lozu i vino vinogradari i vinari Komaja okupljeni u udruzi Kokam na Uskrsni ponedjeljak su na simboličan način nazdravili proljeću, pupanju vinove loze i novoj vinogradarskoj i vinarskoj godini.

Postavljanjem petlitarskog bocuna s vinom lanjske berbe vinara Mata Penda na spomenik vinovoj lozi u središtu Komaja, vinari i vinogradari Komaja pozdavili su proljeće. U toj vinskoj festi, jedinstvenoj u našoj županiji pridružila im se klapa Ragusa uveličavši svojom svirkom i pjesmom iz svog bogatog repertoara tu svečanost koja je uz dobro jelo i piće završila u konobi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Vlaha Klaića u Popovićima. U ime udruge Kokam klapi Ragusa i njenom voditelju Đuru Bratičeviću čestitke na glazbenim nagradama Porin uputio je ugledni konavoski vinar Andro Crvik. Bocun s vinom ostat će na spomeniku vinovoj lozi u Komajima do blagdana svetoga Vinka 22. siječnja 2017. godine. Inače tu vinsku festu kokamovci redovito održavaju na blagdan Blagovijesti 25. ožujka, ali ove godine zbog Velikog tjedna morala biti pomaknuta na kasniji termin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.