Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Vinkovačke jeseni" danas i u Dubrovniku!

27.08.2020.

13:53

Autor: Radio Dubrovnik

Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni

Foto: - / -

Ovogodišnje 55. izdanje najznačajnije manifestacije izvornog hrvatskog folklora "Vinkovačkih jeseni" održat će se u malo drugačijem izdanju. Planirani događaji bit će prilagođeni epidemiološkoj situaciji.

„Neće ove godine našim ulicama proći preko 10.000 sudionika, niti će našim ulicama tijekom 10 dana manifestacije proći kao lani 120.000 posjetitelj. Upravo zbog veličine manifestacije i velikog interesa koju budi nažalost neće moći biti i održane na način na koji smo naviknuti. Danas naše Vinkovačke jeseni počinju snimanjem u perjanici našeg turizma Dubrovniku. S obzirom kako ne možemo KUD - ove i čuvare naše tradicije dovesti u Vinkovce mi ove
godine dolazimo kod njih s jednim ciljem na kojem i počivaju naše Vinkovačke jeseni - čuvanje od zaborava naših običaja i njegovanje izvornog hrvatskog folklora“ najavio je predsjednik Organizacijskog odbora i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji će i nazočiti snimanju u Dubrovniku.

Pandemija nažalost ne dopušta da se u Vinkovcima kao svake godine okupi preko 10.000 sudionika, ljubitelja folklora i hrvatske kulture i baštine, no Vinkovačke jeseni ove godine biti će snimane u cijeloj Hrvatskoj , a sve kako bi se najbolji izvorni hrvatski folklor i ove godine ipak zabilježio i predstavio u najboljem svijetlu te u konačnici sačuvao od zaborava i prenio na iduće naraštaje.

Program 55. Vinkovačkih jeseni, tijekom kojeg će se se materijali za ovo sasvim drugačije izdanje manifestacije snimati u cijeloj Lijepoj našoj, najbolji hrvatski folklor dovest će osim u Vinkovce i u Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Otočac, Rijeku, Pazin, Karlovac, Zagreb, Gornja Stubica, Krapina, Varaždin, Čakovec, Koprivnicu, Sisak, Požegu, Slavonski brod i Đakovo.

Prvo snimanje najavljeno je već za danas, kad će u 18 sati ispred crkve sv. Vlaha nastupiti KUD "Linđo" Ošlje-Stupa i KUD "Marko Marojica" Župa Dubrovačka-Mlini.

Tako će ove godine, iako drugačije i uz poštivanje svih mjera, Vinkovačke jeseni ipak pretvoriti cijelu Lijepu našu u veliku pozornicu izvornog hrvatskog folklora. Ipak će folklor, makar i za potrebe snimanja materijala, zaživjeti i zabljesnuti diljem Hrvatske od Juga do Istoka i na taj način ostvariti cilj ove manifestacije, a to je čuvanje od

zaborava izvornog hrvatskog folklora i običaja koji u Vinkovcima neprekinuto traje već 55 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.