Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Viola, ja i nas dvije" Nastasje Štefanić u Art radionici Lazareti

27.09.2021.

15:40

Autor: Radio Dubrovnik

Foto: Neven Petrović

Foto: Neven Petrović

Foto: - / -

Večeras u 20 sati pogledajte plesni solo "Viola, ja i nas dvije" u izvedbi Nastasje Štefanić iz Zagrebačkog plesnog centra u Art radionici Lazareti (lađa x). Ples dvaju tijela – plesačice i instrumenta te zvuk koji iz tog plesa proizlazi temeljne su odrednice ove izvedbe.

Plesati te istovremeno stvarati i reproducirati glazbu za taj ples, svirati plešući ili plesati svirajući neka su od pitanja na koja izvođačica Nastasja Štefanić pokušava odgovoriti kroz svoj autorski rad.

Dekonstrukcija i napuštanje standardne forme sviranja viole te preispitivanje mogućnosti vlastitog plesačkog tijela, ali i tijela instrumenta rezultiraju stvaranjem specifičnog odnosa subjekta i objekta čija je međuovisnost vidljiva i u trenucima odvojenosti. Na koje je sve načine moguće tretirati instrument odnosno objekt kojega subjekt već toliko dobro poznaje?

Instrument u dodiru sa živim tijelom kao da i sam postaje živ i ostaje živim posredstvom zvuka koji se generira puneći prostor između ta dva tijela.

Poigravanjem s hibridnom formom solo-dueta autorica se „otvara“ pred gledateljem propitkujući vlastitu sebe, svoje glazbeno i plesačko ja; solo ples kao reminiscencija „plesa u dvoje“, stapanja s drugim tijelom, dodira s neživim, ali i čin oslobođenja te iscrpljivanja svog vlastitog fizičkog.

U konačnici „Viola, ja i nas dvije“ predstavlja autobiografsko poigravanje i preispitivanje odnosa pokreta i zvuka te živog i neživog, unutar izvedbenog formata koji je na granici između plesnog performansa i eksperimentalnog koncerta.

AUTORICA I IZVOĐAČICA: Nastasja Štefanić
KOSTIMOGRAFIJA: Dalibor Šakić
OBLIKOVANJE SVJETLA: Marino Frankola
UMJETNIČKA I PRODUKCIJSKA PODRŠKA: Koraljka Begović
GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Paula Šantić
SNIMANJE I FOTOGREFIJA: Neven Petrović
TEHNIČKA ADAPTACIJA ZA DUBROVNIK: Sara Bundalo, Marko Mijatović, Maroje Kurajica, Nikša Vukosavić

Projekt je dio rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra te je podržan sredstvima Ministarstva kulture RH, a ostvaren u suradnji s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske i Kazališnom družinom Kufer.

CIJENA ULAZNICE je 40 kuna; a mogu rezervirati na arl@arl.hr i inbox @ARL.DBk

Broj mjesta u publici je ograničen.

Prostor Art radionice Lazareti je organiziran prema preporukama HZJZ pa je za vrijeme trajanja izvedbe potrebno nositi zaštitnu masku za lice i pridržavati se preporučene mjere fizičke udaljenosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.