Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vrijedna donacija potomaka kapetana Veljka Hadžije Orebićanima

26.09.2020.

09:20

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Javnosti su predstavljeni restaurirani reljef engleskog jedrenjaka s četiri jarbola i slika u akvarelu pelješkog jedrenjaka - barka "Padre e figli" sagrađenog 1873. u Rijeci u vlasništvu obitelji Štuk u Orebiću.

Predstavljeni su na istaknutom mjestu u prostoru muzeja u istočnom krilu franjevačkog samostana Velike Gospe iznad Orebića, s brojnim predmetima i dokumentima iz višestoljetne crkvene i pomorske prošlosti Orebića i šireg pelješkog kraja.

Te vrijedne izloške franjevačkom samostanu nedavno su darovali potomci kapetana duge plovidbe Veljka Hadžije: unuk Veljko i unuka doktorica Dijana Vučina Hadžija i njihova majka Gordana, supruga Veljkovog sina kapetana Balda.

Posjetitelji mogu vidjeti i na četiri jezika pročitati opise izložaka i kraću povijest obitelji Hadžija, fotografije obitelji iz 1910. godine na kojoj su kapetan Baldo, njegova supruga Marija rođena Vekarić i sinovi svi kapetani duge plovidbe, Marko, blizanci Bono i Karmelo i Veljko i kćer Margarita, njihove rodne kuće u Kokotićima i kapetana Veljka u svečanoj odori.

Za prikaz obitelji Hadžija koja je u 19. stoljeću ponikla u malom selu Kokotići u zaleđu Orebića i njegovo uređenje uvelike je zaslužan ugledni Orebićanin Vlastimir Vekarić, koji je i osobno i u ime samostana zahvalio svima koji su bez naplate pomogli u restauraciji doniranih izložaka i njihovoj prezentaciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.