Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Za rasvjetu Kazališta Marina Držića dodatnih 150 tisuća kuna

30.06.2020.

16:22

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Kazalištu Marina Držića u sklopu projekta Modernizacije rasvjetnog parka Kazališta Marina Držića održano je danas u gradskoj vijećnici.

Uz državnu tajnicu nadležnog ministarstva Nikolinu Klaić i ravnatelja KMD Paola Tišljarića, uručenju su nazočili gradonačelnik Mato Franković, državni tajnik Frano Matušić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Projektom se nastavlja modernizacija kazališta u tehničkom, energetskom i produkcijskom smislu započeta u 2019. s obzirom da je postojeća opreme bila dotrajala i neadekvatna. Ukupna vrijednost druge faze je 247 tisuća kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za realizaciju ulaganja dodijelilo je bespovratno 150 tisuća kuna.

"Želim pohvaliti Grad Dubrovnik koji je u posljednje tri godine u mandatu gradonačelnika Mata Frankovića znatno povećao aplikaciju na natječaje, kako europskih, tako i nacionalnih sredstava, jer ako se ne prijavite na natječaj ne možete ni dobiti sredstva. Grad je iznimno uspješan u povlačenju i europskih i nacionalnih sredstava, a ovaj ugovor je iz nacionalnih sredstava. Prošle godine Ministarstvo regionalnog razvoja je u istu svrhu dodijelilo 90 tisuća kuna kazalištu, tako da je ovo druga faza obnove rasvjete. Nadam se da će Grad Dubrovnik biti uspješan i u idućem razdoblju, održali smo sastanak vezano za ITU mehanizam, to su direktna sredstva na raspolaganju Gradu, očekujemo da će to biti iznos viši od 150 milijuna kuna ali ne možemo točno precizirati u ovom trenutku", izjavila je ovom prilikom državna tajnica Klaić te čestitala gradonačelniku, gradskoj upravi i ravnatelju na realizaciji vrijednog projekta.

Gradonačelnik Franković zahvalio se Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova na još jednoj u nizu pomoći Gradu i gradskim institucijama te je pohvalio rad KMD-a i ravnatelja Tišljarića.

"Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava poboljšat će se uvjeti rada u kazalištu, ali istovremeno i uvjeti predstava u budućnosti. Iskoristio bih priliku još jednom pohvaliti i zahvaliti se našem ravnatelju kazališta koji radi odličan posao, sve je više predstava i ljudi su se vratili u teatar što je važno. Brojni problemi koji su postojali sada su iza nas, sjajno radi svoj posao što vjerujem cijene i naši sugrađani", istaknuo je gradonačelnik Franković.

Paolo Tišljarić naglasio je kako se u kazalište nije ulagalo više od 30 godina, a modernizacija će znatno unaprijediti kvalitetu produkcije, a između ostalog doprinijet će i energetskoj učinkovitosti.

"Ovo je druga faza rada, prošle godine smo promijenili dio opreme koji je bio u gledalištu i zbog zastarjelosti jako zagrijavao kupolu kazališta te ugrožavao sliku Bukovca koji je najvrjedniji dio naše imovine. Ove godine ćemo sanirati dio opreme koji se nalazi na samoj sceni čime ćemo završiti energetsku obnovu, nakon koje ćemo nastaviti druga ulaganja u zgradu koja je u prilično lošem stanju mada se tako naizgled ne čini", rekao je Tišljarić zahvalivši se gradonačelniku Frankoviću i državnoj tajnici Klaić te pročelnici Raguž na pomoći u procesu prijave i administracije projekta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.