Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Zaboravljeni Restijev "Rekvijem" predstavlja se u Dubrovačkim knjižnicama

13.11.2020.

13:52

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Za kraj manifestacije Mjeseca hrvatske knjige u Saloči od zrcala danas u 17 sati održat će se predstavljanje serije glazbenih izdanja Musica nova ex antiqua u okviru kojeg će se premijerno promovirati partitura Tom(m)asa Restija (Lecce, 1765.? – Split, 1830.).

Resti je glazbenik koji je ostavio neizbrisiv trag u glazbenoj kulturi grada Dubrovnika na kraju 18. i početkom 19. stoljeća. Ovo događanje nastalo je u suradnji Umjetničke akademije Sveučilišta u SplituFranjevačkog samostana u Dubrovniku i Dubrovačkih knjižnica.

Restijev Rekvijem u c-molu za soliste, mješoviti zbor i orkestar iz 1802. godine četvrti je svezak edicije Musica nova ex antiqua, a potpisuju ga urednica Jelica Valjalo Kaporelo i redaktorica Sanja Stojanović Stipanov. Djelo je u izvornom obliku (u partituri i sveščićima s dionicama) pohranjeno u Glazbenom arhivu Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku. Zahvaljujući suradnji triju ustanova, ovo notno izdanje danas živo svjedoči o bogatoj sakralnoj umjetničkoj glazbenoj baštini grada Dubrovnika u prvoj polovici 19. stoljeća i poziva nas, kao nasljednike baštinjenoga, na daljnja istraživanja i (re)interpretacije života i djela brojnih nepoznatih (i zanemarenih) stvaratelja i dionika hrvatske glazbene povijesti.

Na predstavljanju će sudjelovati urednica notnog izdanja Restijeva Rekvijema, dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo te voditeljica muzikološkog projekta GIDAL i glavna urednica serije Musica nova ex antiqua, dr. sc. Ivana Tomić Ferić.

Projekt Musica nova ex antiqua pokrenut je na splitskoj Umjetničkoj akademiji u sklopu muzikološkog projekta GIDAL – “Glazbeni izvori Dalmacije u kontekstu srednjoeuropske i mediteranske glazbene kulture od 18. do 20. stoljeća” u suradnji s baštinskim institucijama. Riječ je o je notnoj ediciji od ukupno četiri sveska koji “ponovno oživljuju” gotovo zaboravljene muzikalije koje su u svojem izvornom, rukopisnom obliku sačuvane u arhivskim prostorima diljem Dalmacije, a potpisuju ih skladatelji Ambroz Novak, Nikola Strmić, Julije Bajamonti i Tom(m)aso Resti, čiji su opusi tek marginalno spomenuti u suvremenim kronologijama nacionalne glazbene povijesti.

Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja, dolazak na predavanje potrebno je najaviti mailom na press.dkd@gmail.com ili na broj telefona 441 – 981.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.