Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Zašto je korčulanski projekt "Zrno soli" bitan za naš način života?

24.10.2019.

11:00

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Na otoku Korčuli 25. listopada počinje projekt "Zrno soli", kojim se želi izgraditi most između dvije generacije, mladih i starih, a time i veza koja je gotovo prekinuta modernim načinom života. U središtu pozornosti projekta su mještani otoka Korčula, koji su stariji od 80 godina.

Njihove će portrete fotoaparatom zabilježiti fotograf i idejni začetnik projekta Frano Ožbolt, što će rezultirati izložbom fotografija, koju će pratiti i citati svake portretirane osobe tj. njihovo "zrno soli", ona mudrost koju su skupili tijekom svog života, gotovo cijelog jednog stoljeća.

Izložba fotografija, čije je otvorenje planirano u ljeti iduće godine, bit će putujuća, a u planu je i izrada Monografije mudrosti jedne cijele generacije mještana otoka Korčule te dokumentarnog filma.

Cilj je ovim projektom trajno zabilježiti mudrost cijele jedne generacije mještana Korčule te ostaviti na čuvanje budućim generacijama, uz nadu da će u svom životu primjeniti neke od izrečenih i zabilježenih mudrosti, većinom zaboravljenih, ali vrlo vrijednih.

Portreti i film će se snimati u svim mjestima otoka Korčule tijekom ove jeseni i zime.

Prva lokacija snimanja je Pupnat i to 25. i 26. listopada, od 9 do 17 sati, a onda slijede druga mjesta na Korčuli.

Svi koji žele sudjelovati u projektu, a stariji su od 80 godina, mogu se javiti tajnicima mjesnih odbora oko dogovora za snimanje.

Plan je i da izložba "Zrno soli" obiđe sve škole na otoku, gdje bi se u suradnji s nastavnicima pokrenule diskusije učenika, s nadom da će im upravo te rečenice koje su čuli, ili na izložbi pročitali, pomoći u životu da donose mudre odluke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.