Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Zatvaraju se "Ludi bali i pazari"

23.06.2015.

13:12

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja „Ludi bali i pazari: poklade i maske dubrovačkog kraja" može se razgledati do konca tjedna, zaključno s 28. lipnja.

Riječ je o cjelovitom prikazu tradicije maškaravanja na dubrovačkom području, što je ujedno i prvi put da se na jednom mjestu izlaže takva građa. Koncepcija izložbe uvjetovana je podjelom na urbane i ruralne karakteristike karnevala, pa se pored dubrovačkih veljuna i maškarata predstavljaju i cavtatske, konavoske, župske, pelješke, lastovske, primorske te mljetske pokladne tradicije. Obrađuju se maske i pokladni običaji svakog od spomenutih područja.
Postav čine brojne fotografije, izvorni karnevalski kostimi poput te rekonstrukcije starih posve zaboravljenih seoskih maski. Izloženi su i suvremeni karnevalski kostimi inspiriani likovima iz djela Marina Držića. Autori izložbe su kustosi Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Lana Milošević Đerek i Ivica Kipre, likovni postav potpisuje Marin Gozze, autori lutaka su Tanja Baletić, Ivona Šimunović i Željko Ćatić, a autorica glazbene kulise Paola Dražić Zekić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.