Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

12:40 / 18.10.2015.

Autor: Adriana Tomašić

Završen Dubrovnik film festival

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova u Dubrovniku je završio četvrti Dubrovnik film festival – festival filma djece i mladih zemalja Mediterana. Grand prix odnio je film Koji je danas dan.

Ocjenjivački žiri u sastavu Anastasia Dimitra, Dražen Žarković i Duško Popović Grand prix Dubrovnik film festivala – festivala filma djece i mladih zemalja Mediterana dodijelio je portugalskom animiranom dokumentarcu Koji je danas dan.

Po izboru dječjeg žirija najbolji film je animirani film Ljetne škole filma Šipan – Dobrodošli na Šipan, a  po izboru publike animirani film List, rađen u tehnici kave na papiru.

U kategoriji animiranog filma za djecu do 15 godina, najbolji je, po ocjeni  ocjenjivačkog žirija, bio talijanski film Četiri izvanredna godišnja doba, a u kategoriji do 20 godina također talijanski film Gdje ideš.

U kategoriji igranog filma za djecu do 15 godina najbolji je bio bosanskohercegovački film Čips, a u kategoriji do 20 godina hrvatski film Što sad.

U kategoriji dokumentarnog filma za djecu do 15 godina najboljim je proglašen  hrvatski film Katica za sve, a u kategoriji od 16 do 20 godina, također hrvatski film Simboli mržnje. Posebnu pohvalu dobio je hrvatski dokumetarac 150 riječi

U otvorenoj kategoriji najboljim je proglašen hrvatski film Autoportret.

Ovogodišnji je festival okupio oko 150 sudionika iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke i Turske, a u konkurenciji je bilo 80 filmova.  Održan je u organizaciji Kinematografa Dubrovnik, Udruge za promicanje medijske kulture Luža i Ljetne škole filma Šipan, a u popratnom programu održane su radionice animiranog, dokumentarnog, igranog i film noira, te projekt Škola u kinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.