Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Završena je 1045.-ta Festa svetoga Vlaha u Dubrovniku

05.02.2017.

14:11

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Spuštanjem svečeva barjaka završena je 1045. Festa sv. Vlaha. Završne svečanosti počele su okupljanjem barjaka pred crkvom svetoga Vlaha u povijesnoj jezgri i njihovim odlaskom do zavjetne crkvice na Gorici, uz pratnju trombunjera, hodočasnika, Gradske glazbe, brojnih barjaka i festanjula.

 

Crkva na Gorici smatra se najstarijom zavjetnom crkvicom posvećenom zaštitniku Grada i biskupije izvan povijesnih zidina, a njena simbolika duboko je uronjena u pomorsku povijest Grada. Nakon svete mise, koju je na Gorici predvodio rektor katoličkog sveučilišta don Željko Tanjić, uslijedio je ponovni povratak u spomeničku jezgru, gdje su po tradiciji, ovogodišnji festanjuli Luko Šoletić i Vlaho Violić, spustili barjak svetoga Vlaha. 

U povodu Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika povjerenica Vlade Republike Hrvatske Nada Medović uputila je čestitiku građankama i građanima Dubrovnika. Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani, drage gospođe i gospari! Vremena se mijenjaju, godine i stoljeća neumoljivo prolaze, ali sveti Vlaho čvrsto stoji uz svoj Grad, a svekoliki puk dubrovački slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika i zagovaratelja. Tijekom čitave prošle godine nizom događanja obilježavali smo 1700 godina od mučeničke smrti našeg Parca, tog starca sijede brade, čistog srca i čvrste ruke. A kako svake godine, tako i ove, po 1045. put, u duhu jedinstvenog grada s ponosom nastavljamo baštiniti tisućljetnu tradiciju štovanja svetog Vlaha. U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno čestitam vam Dan Grada i ovogodišnju Festu svetog Vlaha s željom da vas čuva njegov moćni blagoslov. Nalazili se u blizini naših visokih i sigurnih mira, slavili Festu u dalekom svijetu ili na moru neka vas zagovor našeg Parca svugdje prati i vazda štiti. Živio Sveti Vlaho! Povjerenica Medović čestitke je uputila i načelnicima općina Dubrovačko primorje, Ston i Janjina, kao i župnim uredima u Slanome, Stonu i Janjini.

Uoči svetkovine svetog Vlaha u dubrovačkoj katedrali je pjevana Prva večernja na kojoj su uz predvoditelja liturgije dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića suslavili nadbiskupi i biskupi pristigli na slavlje dubrovačkog nebeskog zaštitnika, kanonici Stolnog kaptola, svećenici i redovnici. Među vjernicima u katedrali bila je, kao i svake godine skupina hodočasnika iz Šibenika, te skupina gradišćanskih Hrvata koji su sa svojom biskupom mons. Egidijem Živkovićem stigla iz Gradišća u Dubrovnik. Pjevanje u dva kora predvodili su katedralni zborovi te zbor mladih i redovnica pod vodstvom Margit Cetinić i Jelene Cetinić. Potom je održan prigodan koncert duhovne glazbe katedralnih zborova pod nazivom „U spomen proslave Svetoga Vlaha ratne 1992. godine". Nastupili su Mješoviti katedralni zbor, Katedralni madrigalisti i Prigodni komorni orkestar uz solisticu Dubravku Hilje. Mješoviti katedralni zbor ove godine obilježava 90. obljetnicu djelovanja.

U tvrđavi Revelin održana je Večera od Kandelore, na kojoj su uručene i Nagrade Grada Dubrovnika ovogodišnjim laureatima, i to: za osobni doprinos dugogodišnjem uspješnom djelovanju katedralnog zbora, njegovoj voditeljici Margit Cetinić, za izniman doprinos kulturnom životu grada novinaru i uredniku na Radio Dubrovniku, redatelju i spisatelju Davoru Mojašu, te za iznimne zasluge u poboljšanju života osoba sa invaliditetom, voditeljici Društva multiple skleroze Dubrovnik Patriciji Švaljek. Večera od Kandelore i ove je godine okupila brojne uzvanike iz političkog i društvenog života Dubrovnika, ali i Hrvatske. Pored ostalih, svečanosti je nazočila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, članovi diplomatskog zbora, predstavnici vjerskih zajednica, saborski zastupnici, a  izaslanik predsjednika Vlade na večeri je bio saborski zastupnik Branko Bačić. 

Prema tradiciji koja po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi datira još iz 1842.godine, poslijepodne na Festu sv. Vlaha ispred palače Sponza igrala se tombula. Omiljena igra Dubrovčana, koja na parčev dan okupi barjaktare, gospođe i gospare, svečano odjevene stanovnike okolice, festanjule, djecu i sve namjernike održava se niz desetljeća uzastopce. Tako je bilo i ove godine, a prihod je namijenjen Udruzi za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.