Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Završeni 6. "Dani kreativnih/kulturnih industrija 2019."

18.11.2019.

16:59

Autor: Radio Dubrovnik

DURA

DURA

Foto: - / -

Dubrovačka razvojna agencija DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Ministarstvom kulture RH, obrazovnim ustanovama, kulturnim institucijama, civilnim udrugama i pojedincima iz kulturnog, kreativnog i umjetničkog područja rada organizirala je 6. "Dane kreativnih/kulturnih industrija Dubrovnik".

S ciljem poticanja udruživanja, umrežavanja, povezivanja i zajedničkog djelovanja kroz kreativan i inovativan pristup i razvoj novih ideja manifestacija je trajala od 13. do 16. studenog.

Cilj manifestacije je proveden prema planu i dosadašnjoj praksi na polju povezivanja i ispreplitanja raznih djelatnosti koje se lako mogu svesti pod nazivnik “kreativne & kulturne industrije” - grane koja iz godine u godinu u svijetu povećava značaj na ekonomskom planu i BDP-u većini EU država.

DKKI 2019 Dubrovnik na tragu javno - privatnog partnerstva Grada Dubrovnika i ostalih aktera objedinilo je te povezalo sve raspoložive snage potencijale dubrovačke kreativne, kulturne i umjetničke scene – od arhitekture, dizajna, filma, glazbe, informacijsko - komunikacijskih tehnologija, kazališta, plesa i filma, do likovnih umjetnosti, fotografije, nakladništva i muzejske djelatnosti.

Koncept programa se naslonio na prethodna izdanja manifestacije kada se kroz primarnu premisu odlučilo djelovati na kreativne snage u gradu i šire te na taj način probuditi svijest o suradnji i razmjeni iskustava i znanja raznih dionika. Poseban naglasak uredničkog i kreativnog tima je bio fokusirati se na edukaciju najmlađih i pružiti im uvid u moderne ali jednako tako i tradicionalne tehnike kojima se nešto može samostalno proizvesti.

„Dani kreativnih i kulturnih industrija 2019.“ godine predstavili su niz raznolikih sadržaja namijenjenih kako stručnim osobama tako i široj publici. Manifestacija DKKI 2019 službeno je otvorena 13.11. u Lazaretima uz izložbu „ORLANDO”, koju su postavili: Giovanna Kličan, Nikolina Japunčić, Antonia Bilić Novaković, Katarina Šurko, Dario Korić, Livia Maričić Kaciga. Potom je službeno započeo program DKKI 2019 uz predstavu Teatra Lero “TENK YU, vrat(i) mi se” u izvedbi EDUKAZ, Rijeka.

Kako DKKI imaju i edukativni karakter i ove godine nastavila se je suradnja s osnovnom školom Marina Držića, Knjižnicama Dubrovnik gdje se je održala lutkarska predstava „Djevojčica sa crvenom kapicom“, Sveučilištem u Dubrovniku, Dubrovačkom baštinom, Studentskim teatrom Lero gdje je bila prezentacija projekta 2019. godina Orlanda s premijerom kratkog animiranog filma „Orlando sanja“.

U večernjim satima mogla se je pogledati izložba Selme Hafizović, a nakon toga zabaviti uz bend Rezerve u Udruzi mladih Orlando. Sljedeći dan je također bio edukativan, a održavao se u bivšoj tvornici Radeljević gdje su angažirani umjetnici imali svoja predstavljanja i projekcije i omogućen je posjet Muzeju crvene povijesti uz predavanje i priču o muzeju.

U subotu Ana Marija Bujić održala je prezentaciju procesa izrade kuharice „Pantarul doma“, a u Dubrovačkim knjižnicama su se igrale gradske ulične igre u organizaciji udruge Divertimenat. U popodnevnim satima je bilo održano pripovijedanje bajke „Zvjezdani dječak“ i na kraju već tradicionalni 6. po redu ART OF YOUR MIND powered by Pecha Kucha uz voditeljicu Ivu Šulentić.

Ovom prilikom predstavili su se Marta Vukadin; Marlena Cukteraš; Milena Zajović; Krunoslav Šmit; Selma Hafizović; Ružica Dodig; Lucija Tomašić & Damir Šarić; Diobanaoba (Nikolina Japunčić, Mia-Maria Škoda); Sanja Padjen i Jasmin Deraković.

Nakon toga uslijedila je predstava u Kazalištu Marina Držića „“Ne plaćamo, ne plaćamo!”, a potom u Udruzi mladih Orlando koncert SIXES; banda s Korčule.

Svim gostima omogućen je prostor za rad i kvalitetno predstavljanje svega ono što stvaraju samostalno ili su stvorili unutar kolektiva te raznih priznatih projekata na razini Republike Hrvatske i šire. Bitno je naglasiti kako su ove godine nastavljene i osnažene suradnje između institucionaliziranog sektora te civilnog društva, pa su tako događaji bili upriličeni u suradnji sa već spomenutim obrazovnim ustanovama te s ustanovama u kulturi Grada Dubrovnika.

Koordinator projekta bila je DURA uz kreativni tim koji čine Žarko Dragojević, Made Milićević i Nora Mojaš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.