Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ženska klapa Cavtajke gostovala u Sarajevu

17.02.2020.

14:51

Autor: Radio Dubrovnik

Klapa Cavtajke

Klapa Cavtajke

Foto: - / -

Ženska klapa Cavtajke, jedina takva u Konavlima, imala je vrlo zapažene aktivnosti u proteklom razdoblju. U studenom 2019. godine je gostovala u Sjevernoj Makedoniji, nastupivši koncertno u Skopju (Dauth Pashin Haman) i Bitoli (Nacionalni muzej).

Uvijek se rado odaziva i drugim organizatorima pa tako u prosincu samostalno nastupa na 12. Mirisima Božića, a osim toga pjeva i tradicionalne napjeve na Koncertu uz pratnju Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra, te sudjeluje u humanitarnom božićnom koncertu u crkvi Sv. Mihajla u Lapadu.

Nova 2020. godina započinje na Festi od klapa u siječnju 2020., u Kazalištu Marina Držića, samostalnim koncertom u Slanici Revelin u organizaciji DSO-a, te pozivnim gostovanjem u BIH.

Klapa Cavtajke je u posljednja tri mjeseca održala šest samostalnih koncerata, i sudjelovala na cijelom nizu različitih događanja drugih organizatora, što je podatak kojim bi se mogle pohvaliti klape i ansambli puno većeg značaja. Možda je u ovom slučaju presudno i ono geslo koje se često čuje među članicama klape: ne treba se hvaliti i pričati, bolje je raditi i pjevati, a rezultati će doći. I došli su.

Poziv iz BIH je došao putem dugogodišnjeg poznanstva i prijateljstva predstojnika Samostana Sv. Vlaha u Pridvorju fra Iva Kramara i profesorice Sarajevske Muzičke Akademije Alme Aganspahić.

Klapa je u Sarajevu održala Koncert za studente Muzičke Akademije. S obzirom da je Koncertna dvorana Akademije u obnovi, koncert je održan u maloj dvorani za produkcije Akademije. Studenti i profesori Akademije su svoje oduševljenje, osim aplauzom, potvrdili i pozivom klapi Cavtajke za sudjelovanjem na svečanosti otvaranja novo obnovljene koncertne dvorane Muzičke Akademije.

Drugi Koncert klapa je održala u Crkvi Franjevačkog sjemeništa u Visokom, pred nekoliko stotina slušatelja.
Na povratku u Hrvatsku klapa Cavtajke se zaustavila u Franjevačkom samostanu u Kreševu te pjevala Misu pri misnom slavlju koje je predvodio fra Ivo Kramar.

Cijelo gostovanje je bilo ispunjeno obilaskom znamenitosti poput sarajevske Baščaršije, Franjevačkog Samostana u Fojnici, Kreševu, Piramida u Visokom i Starog mosta u Mostaru.

Uz Cavtajke Mateu, Josipu, Anu, Olju, Jelenu, Ivanu i Jelu u programu koncerata su sudjelovali akademik Luko Paljetak i fra Ivo Kramar recitirajući svoje stihove, te Vlaho Kordić i Matija Novaković, dodavši i svoj prateći glazbeni prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.