Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Znanstveno predavanje o kulturnim vezama Dubrovnika i Poljske

19.09.2023.

09:35

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a u okviru Dana europske baštine, u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (Cvijete Zuzorić 4, 3. kat) dr. sc. Vinicije Lupis, voditelj centra Dubrovnik pri Institutu Ivo Pilar, održat će znanstveno predavanje na temu "Kulturne veze Dubrovnika i Poljske".

Dubrovnik je poveznik kultura i svjetova što se vrlo dobro vidi iz bogate arhivske građe koja svjedoči da su brojni narodi imali svoje predstavnike u Dubrovniku i obratno. Poljaci su jedan od tih naroda, a za razliku od Francuza, Osmanlija ili drugih velikih naroda, njihova veza s Dubrovnikom je malo poznata. Zanimljivo je da je Ivan Gundulić baš Poljsku i poljskog kraljevića izabrao za protagoniste Osmana. Osim u književnosti, kulturne veze u 19. i 20. stoljeću postaju sve važnije i u slikarstvu. Brojni poljski slikari, kasnije i glazbenici, boravili su i stvarali u Dubrovniku te tako ostavili značajan trag i stekli simpatije dubrovačke javnosti.

Kakva je veza između Poljske i dubrovačkog područja? Zašto je Ivan Gundulić odabrao Poljaka kao protagonista Osmana? Je li se interes za Poljsku nastavio nakon 17. stoljeća? - pitanja su na koje će pozvani predavač dati odgovor.

Vinicije B. Lupis je stručnjak s bogatim akademskim iskustvom u povijesti, povijesti umjetnosti, arheologiji i arhivistici. Diplomirao je 1992. u Zadru, a magistrirao 1998. i doktorirao 2004., oba puta u Zadru. Tijekom karijere radio je kao konzervator arheolog i konzervator povjesničar umjetnosti, provodeći arheološka istraživanja i popis kulturne baštine. Autor je brojnih znanstvenih radova i knjiga o sakralnoj baštini te povijesti i umjetnosti Dubrovnika i Boke kotorske. Trenutno radi u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar kao voditelj Područnog centra Dubrovnik. Aktivan je u različitim stručnim udrugama i dobitnik mnogih priznanja za svoj doprinos kulturnoj baštini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.