Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Od 6. veljače ujednačena prehrana u svim gradskim školama

24.01.2023.

07:32

Autor: Radio Dubrovnik

Besplatni obroci za učenike u osnovnim školama

Besplatni obroci za učenike u osnovnim školama

Foto: SEBASTIAN GOLLNOW / DPA

Grad Dubrovnik okončao je postupak nabave za prehranu u osnovnim školama.

Odluka o odabiru, kao rezultat pregovaračkog postupka, objavljena je danas na ex ante transparentnost. Rok mirovanja traje 10 dana, što znači da se ugovor s ponuditeljem može potpisati s danom 3. veljače. S obzirom da taj dan, na blagdan svetog Vlaha i Dan Grada, u dubrovačkim školama nema nastave, prvi dan isporuke ujednačenih obroka za sve gradske škole bio bi ponedjeljak 6. veljače.

Tako će za dva tjedna sve gradske škole imati jednak jelovnik, usklađen s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika osnovnih škola, odnosno nutritivno vrijedan hladni obrok. Grad Dubrovnik zatražio je i mišljenje nutricionistice vezano za predložene jelovnike.

''Ovim jelovnicima fokus je na kvaliteti i dodatnom obogaćivanju prehrane učenika vitaminima, mineralima te složenim ugljikohidratima (integralni kruh i peciva, namazi od mahunarki i povrća, orašasto voće, jogurti i kvalitetni izvori proteina – sirevi, bijelo meso i salamurena riba). Također, važno je naglasiti kako su normativima ispoštovane ne samo kalorijske i nutritivne potrebe djece već i posebne prehrambene potrebe učenika (bezglutenska i vegetarijanska opcija užine te isticanje alergena)'', navela je u dostavljenom komentaru nutricionistica Mirna Sentić.

U prethodnom razdoblju, od početka drugog polugodišta, svaka škola pojedinačno sukladno vlastitim kapacitetima iznašla je rješenje za prehranu učenika, koje je bilo privremeno dok se ne provede zakonski postupak za odabir dobavljača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.