Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održana jubilarna 10. Ljetna škola brodogradnje

01.08.2022.

07:21

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

10. Ljetna škola brodogradnje

10. Ljetna škola brodogradnje

Foto: Zajednica tehničke kulture / -

Protekli vikend na jubilarnoj 10. Ljetnoj školi brodogradnje koja se već 8 godina održava na Lokrumu sudjelovalo je preko 30 djece i par roditelja.

Radionicama u sklopu Ljetne škole brodogradnje na Lokrumu se svake godine iznova dokazuje bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva, te znanje vezivanja mornarskih čvorova. Brodomaketarstvo i mornarski čvorovi su izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem.

Prvog dana 10. Ljetne škole brodogradnje u masliniku na Lokrumu se održala radionica brodomaketarstva, na kojoj su se izrađivali raznovrsne makete brodova, kao što su: kajaci, primorske barke, pasare i remorkeri. Drugog dana se održala radionica mornarskih čvorova u masliniku na Lokrumu. Polaznici su naučili vezivati osnovne mornarske čvorove, kao što su: obični čvor, dvostruki obični čvor, ženski čvor, muški čvor, osmicu, pašnjak…

Mjesta na Ljetnoj školi brodogradnje su se ispunila u samo jedan dan od objave prijava, pa se i ove godine planira dodatno izdanje ljetne škole krajem osmog mjeseca.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara “Argosy”, Jedriličarskog kluba Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum i Hrvatskog saveza brodomaketara u sklopu projekta Du STEM.

Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.