Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održana radionica o prilagodbi klimatskim promjenama

17.02.2022.

13:31

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Održana radionica o prilagodbi klimatskim promjenama

Održana radionica o prilagodbi klimatskim promjenama

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Dubrovačko-neretvanska županija održala je prvu od ukupno tri predviđene radionice za dionike u sklopu izrade Adaptacijskog plana u kojem će biti predložene mjere prilagodbe aktualnim klimatskim promjenama za pilot područje uvale Slano.

Pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Miho Baće izrazio je iznimnu vrijednost zaštite okoliša kroz aktivnosti projekta AdriaClim.

Tijekom radionice koja se održala u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje u Slanome dionicima je predstavljen preliminarni dokument u kojem su sadržana najvažnija pitanja koja se tiču klimatskih promjena na pilot području. Dokument je kreiran kao osnova za raspravu s dionicima, a u svrhu dobivanja informacija koje će poslužiti u finalnoj izradi adaptacijskog plana. Osim toga predstavljeni su i rezultati dosadašnjih istraživanja i iskustava utjecaja klimatskih promjena na turizam, poljoprivredu, ribarstvo i ekosustave.

Izmjenom znanja i iskustava s dionicima definirale su se mjere i aktivnosti. Također, raspravljalo se i o postojećem stanju na pilot području uvale Slano i pritiscima na ekosustav koji će se, zbog klimatskih promjena, povećati u budućnosti.

Cilj projekta AdriaClim je unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Vodeći partner je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku ‘Emilia Romagna’, a uz Dubrovačko-neretvansku županiju u projektu sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske: Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustavova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner.

Partnerski konzorcij čini ukupno 19 partnera iz Hrvatske i Italije. Tehničku pomoć u provedbi projekta Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283,500.00 eura koje će se iskoristiti za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području. Fokus projekta je problematika podizanja razine mora, stoga će se radi senzibiliziranja javnosti, urediti plaža u vali Slano kao održiva, moderna i energetski učinkovita plaža.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.