Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Povodom Dana glagoljice održano interaktivno predavanje za školarce

23.02.2022.

07:44

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Povodom Dana glagoljice održano interaktivno predavanje za školarce

Povodom Dana glagoljice održano interaktivno predavanje za školarce

Foto: Vedran Levi / Dubrovačke knjižnice

U okviru programa Mjeseca hrvatskoga jezika, a povodom Dana glagoljice, 22. veljače u Saloči od zrcala, Dubrovačke knjižnice organizirale su interaktivno predavanje za učenike osnovnih škola posvećeno Župskom glagoljskom natpisu.

Tanja Galjuf, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i Jelena Marić, profesorica povijesti i geografije održale su predavanje i praktični dio u obliku istraživačke igre. Na predavanju su sudjelovali učenici iz OŠ Lapad i OŠ Montovjerna.

Interaktivno predavanje započelo je povijesnim pregledom Jelene Marić. Učenici su imali priliku saznati zanimljive detalje o Župi dubrovačkoj od prapovijesti, antike, srednjeg vijeka sve do zadnjih istraživanja koja datiraju iz 2006. godine. Te je godine arheološkim istraživanjem otkriveno rano srednjovjekovno groblje kod sv. Đurđa u Župi dubrovačkoj između Petrače i Buića, dok su 2001. godine otkrivene tri zidane grobnice i dio antičkog zida koji je tada pokazao da je tu postojala ranokršćanska crkva iz kasne antike. Župa dubrovačka je tijekom povijesti promijenila tri imena: Astareja, Brenum i Žrnovica.

Tanja Galjuf upoznala je učenike sa glagoljicom i njezinom važnošću za hrvatski narod. Uz Konavoski, Župski glagoljski natpis svjedoči o postojanju glagoljice na ovom području. Župski glagoljski natpis je drugi glagoljski natpis najranijega glagoljskoga razdoblja. Republika Hrvatska je 2014. godine proglasila “umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice” hrvatskim nematerijalnim kulturnim dobrom.

Učenici su nakon predavanja imali priliku sudjelovati u istraživačkom dijelu predavanja gdje su igrali Igru bijega - pomoću korištenja glagoljice trebali su odgonetnuti skrivenu poruku, a oni najbrži i najtočniji u kvizu Pet za pet osvojili su prigodne majice i magnete s otiskom Župskog glagoljskog natpisa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.