Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Srebrni timovi Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik na festivalu "Biser mora"

14.04.2022.

14:14

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Srebrni timovi Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik na festivalu "Biser mora"

Srebrni timovi Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik na festivalu "Biser mora"

Foto: TUŠ / -

"Biser mora" međunarodni je kulinarski festival kojeg organiziraju šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

Festival je osmišljen kao kuharsko natjecanje profesionalnih kuhara, slastičara, pizza majstora i turističko ugostiteljskih škola (srednjih i viših). Osim natjecanja manifestacija uključuje radionice, kulinarske programe, gastro izložbe, enološke radionice, prezentacija strane i domaće kuhinje, okrugle stolove i zabavni program.

Ovogodišnji festival održao se od 8. do 12. travnja u Supetru na otoku Braču i dio je projekta “Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split” kojem je nosilac Turistička škola u Splitu.

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnika također je jedan od nositelja projekta “Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva” koji je financiran EU fondom s ciljem podizanja kompetencija učenika i njihovog lakšeg prilagođavanja potrebama tržišta rada, te podizanje kompetencija nastavnika/mentora kroz niz stručnih usavršavanja.

U sklopu projektnih aktivnosti projekta “Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva” Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnika sudjelovala je u natjecateljskom dijelu festivala, “Timskom natjecanju škola – kategorija kuhari”, gdje su dobili priliku demonstrirati stečena znanja i vještine.

Tema natjecanja bila je “Nacionalna kuhinja – predjelo, glavno jelo i desert – moderna prezentacija”. Timovi natjecatelja imali su zadatak u zadanom vremenu pripremiti, skuhati i servirati menu od tri slijeda, jedan žiriju, a drugi postaviti na izložbeni stol uz naziv jela i recept po kojem su jela pripremili. Nakon pripreme i posluživanja ocjenjivalo se i pospremanje i čišćenje radnog prostora.

TUŠ su predstavila dva natjecateljska tima u sastavu:

1. tim 1 Maro Prizmić, mentor, učenici Frano Cvjetanović, 3 f, smjer kuhar i Ivan Vareškić, 3 f, smjer kuhar

2. tim 2 Leo Ljubičić mentor, učenici Maro Marčec 3 f smjer kuhar i Ivan Muhoberac, 3 f smjer kuhar

Menu prvog tima sastojao se od srdela u savuru sa zrakom limuna za predjelo, za glavno jelo grdobina u panceti s pireom od kukuruza i umakom od špinata, a za desert biskvit od maslinovog ulja s kremom od svježeg sira s jagodama i couliseom od šumskog voća.

Drugi tim je pripremio za predjelo marinirane tikvice sa skutom i tapenadom od crnih maslina sa salsom fresca od rajčice i emulzijom od peršina, za glavno jelo pečena pačja prsa s pariškim njokama, sotiranim porilukom i umakom od crvenog ribizla, a za desert poširane kruške u crnom vinu s crumbleom od lješnjaka i šlagom s limetom.

Oba timaosvojili su srebrne medalje koje su potvrda uloženom napornom radu i trudu učenika i njihovih mentora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.