Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Susret dubrovačkih i zagrebačkih studenata povijesti

13.04.2022.

10:36

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Susret dubrovačkih i zagrebačkih studenata povijesti

Susret dubrovačkih i zagrebačkih studenata povijesti

Foto: Sveučilište u Dubrovniku / -

Studentima i profesorima Studija Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku u posjet su stigli kolege s Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS); studenti povijesti i sociologije sa svojim nastavnicima.

Tom prigodom nastavnik HKS-a, izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić održao je predavanje "Sudski proces protiv nadbiskupa Stepinca; mediji i propaganda jugoslavenskog komunističkog režima" u zgradi Kampusa Sveučilišta u Dubrovniku.

Pozdrav gostima na početku je uputila voditeljica preddiplomskog studija Povijest Jadrana i Mediterana doc. dr. sc. Marija Gjurašić izrazivši im dobrodošlicu uz želju za nastavkom dobre i uhodane suradnje. Predavanju su nazočili i dubrovački biskup mons. Roko Glasnoviće te rektor Sveučilišta u Dubrovnik prof. dr. sc. Nikša Burum i prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić u predavanju “Sudski proces protiv nadbiskupa Stepinca; mediji i propaganda jugoslavenskog komunističkog režima“ problematizirao je odnos komunističke vlasti prema nadbiskupu Stepincu u vremenu nakon završetka Drugoga svjetskog rata obilježenog proganjanjem i likvidacijama neistomišljenika. Predavač je istaknuo kako je upravo u takvim okolnostima Komunistička partija Jugoslavije u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj vidjela veliku opasnost za provođenje svojega programa. Obračun s nadbiskupom Stepincem sagledan je kroz tekstualne i karikaturalne prikaze četiriju listova: dvaju političkih (Vjesnika i Politike) te dvaju satiričnih (Kerempuha i Ježa). Dr. Anić citirao je više novinskih napisa, posebno onih uoči uhićenja kardinala Stepinca.

Dubrovački nastavnici i studenti svoje su goste potom odveli na Gradac gdje im je studentica Marija Milovac održala netipično predstavljanje Dubrovnika kroz priču o mađionicama, bahoricama, vilenicama, morama, vješticama pod naslovom 'Govori svak da je vještica...'.

Posjetu pedesetak gostiju s Hrvatskog katoličkog sveučilišta iz Zagreba prošli je tjedan prethodio i kratki posjet profesora i studenata povijesti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.