Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Sveučilište u Dubrovniku priprema brojne aktivnosti za popularizaciju znanosti

11.09.2022.

09:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Sveučilište u Dubrovniku priprema brojne aktivnosti za popularizaciju znanosti

Sveučilište u Dubrovniku priprema brojne aktivnosti za popularizaciju znanosti

Foto: Sveučilište u Dubrovniku / -

Uz početak nove školske godine započinju i aktivnosti Sveučilišta u Dubrovniku na projektu Blue-connect (Reconnect science with the blue society) kojemu je cilj povezivanje znanosti, istraživanja i istraživača s društvom, a posebice s učenicima osnovnih i srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nastavnici i znanstvenici s četiri sveučilišne sastavnice (Odjel za primijenjenu ekologiju, Odjel za umjetnost i restauraciju, Pomorski odjel i Laboratorij za inteligentne autonomne sustave) će tijekom cijele godine provoditi brojne aktivnosti kako bi što uspješnije promovirali znanost i istraživanja na jednostavan, zabavan i inovativan način, te potaknuli angažiranje mladih u sprječavanju i rješavanju problema s kojima se susreću obalni gradovi Hrvatske.

Osim edukativnih i zabavnih aktivnosti koje će se provoditi u županijskim osnovnim i srednjim školama, središnji događaj samog projekta je Noć istraživača, inicijativa koja se već godinama uspješno provodi u cijeloj Europi. Prvo izdanje Europske noći istraživača održat će se posljednjeg petka u rujnu 2022. godine, a drugo 2023. godine. Uz pet gradova u Hrvatskoj (Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik) događanje će se održati i u brojnim drugim europskim gradovima. Tom prilikom će šira javnost, a osobito mladi ljudi, imati priliku pobliže se upoznati s različitim znanstveno-istraživačkim aktivnostima kroz zanimljive interaktivne sadržaje, eksperimente, radionice, simulacije i prezentacije.

Projekt Blue-connect okuplja partnere iz pet obalnih gradova Hrvatske i bavi se istraživanjem prirodnih, biomedicinskih, ekoloških, društvenih i ekonomskih aspekata mora. Glavni cilj projekta je povezivanje znanosti s društvom kroz približavanje istraživanja i istraživača javnosti i jačanje znanstvenog i istraživačkog obrazovanja. Projekt se financira iz programa Obzor Europa i provodi uz koordinaciju Sveučilišta u Splitu te partnere Sveučilište u Rijeci, Step-RI, Sveučilišta u Puli Juraj Dobrila, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Medils, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Noći istraživača se vraća u Hrvatsku prvi put nakon 2019. godine, i to ovaj put posvećena važnosti mora i ulozi znanosti u njegovom očuvanju i održivom korištenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.