Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

14. Mirisi Božića u Konavlima: "Mrki vez, mantala i zdravica"

23.12.2021.

12:07

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

14. Mirisi Božića u Konavlima: "Mrki vez, mantala i zdravica"

14. Mirisi Božića u Konavlima: "Mrki vez, mantala i zdravica"

Foto: Agroturizam Konavle / -

Događaj "Mrki vez, mantala i zdravica" obilježili su zadnji dan Dana konavoske zelene menestre, baštine i vina. Mirisi Božića se nastavljaju koncertom Dubrovačkog sinfonijskog orkestra i gosta, večeras u crkvi sv. Nikole u Čilipima s početkom u 18 sati.

Otvaranjem izložbe "Mrki vez, put u nepoznato" koju je otvorila pročelnica Julijana Antić Brautović započeo je sinoćnji događaj "Mrki vez, manatala i zdravica" kao dio Programa plus ovogodišnjih Mirisa Božića.

Događaj, koji su zajednički organizirali Muzeji i galerije Konavala i Agroturizam Konavle, sinoć je u Čilipima okupio brojne posjetitelje.

Podpredsjednik Agroturizma Konavle Andrejko Marinović je predstavio Konavoke koje prave mantalu i koje su okupljenima prezentirale tu starinsku deliciju. Tako se sinoć mogla kušati mantala koju su pravili OPG Šiša, OPG Bratoš, Agroturizam Kameni Dvori, Marija Zore i Luce Rešetar.

Ravnateljica Antonija Rusković je uz mrki vez istaknula i konavosku zdravicu kao vrlo stari elemenat konavoske folklorne baštine. Tako su prošekom Nika Đivanovića napili zdravicu mladi konavoski zdravičari Lukša Prokurica i Vlaho Županović. U glazbenom dijelu programa su nastupili Klapa KUD-a Čilipi i najmlađi konavoski lijeričar Matija Mujo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.