Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Na Stradunu svečano otvorene 25. Plazma Sportske igre mladih

11.06.2021.

14:14

Autor: Radio Dubrovnik

Plazma Sportske igre mladih

Plazma Sportske igre mladih

Foto: - / -

Svečano otvorenje 25. Plazma Sportskih igara mladih održalo se u petak 11. lipnja na Stradunu u Dubrovniku. Plamen Plazma Sportskih igara mladih donijela je maskota u pratnji mladih dubrovačkih sportaša.

U ceremoniji  su sudjelovali Željko Jovanović, povjerenik Predsjednika Republike Hrvatske za sport i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Tomislav Družak, državni tajnik  i izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika i izaslanica Predsjednika Hrvatskoga sabora, Ivica Serdarević, direktor Regije jug INA d.d., pokrovitelja svečanog otvorenja, Andrej Ivanjikov, Brand Manager Bambi, Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko neretvanske županije i izaslanik župana Dubrovačko-neretvanske županije.

Posebne pozdrave okupljenima su uputili mnogobrojni vrhunski sportaši, ambasadori Plazma Sportskih igara mladih, predvođeni Lukom Modrićem, Darijom Srnom i Domagojem Duvnjakom. Uz žaljenje što ne mogu prisustvovati osobno na otvorenju, obećali su malim sportašima dolazak u Split na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih. Ceremonija je održana uz smanjeni broj sudionika prema mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

''Jako smo sretni i ponosni što smo u ovih 25. godina postojanja izvršili utjecaj na mnogobrojne generacije djece i pružili im mogućnost bavljenja sportom. Stradun je danas bio najbolja moguća scenografija za proslavu otvorenja ovako važne obljetnice'' izjavio je Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih.

Uz promicanje sporta i sportskog načina života Igre veliki fokus stavljaju i na edukacije djece i mladih

Na lokacijama na kojima se održavaju natjecanja postavljeni su odgovarajući Coca-Cola spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u koje će se moći ispravno zbrinuti plastične boce i limenke. Ovim programom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s vlastitom višegodišnjom inicijativom Svijet bez otpada.

Djeca su se okušala i u Teqballu, sportu koji se temelji na nogometu i osmišljen da se igra na posebno zakrivljenom stolu.

Nakon svečanog dijela programa na red je došao dugo očekivani sportski dio. Finale u utrci na 60 metara trčali su djevojčice i dječaci u 2 kategorije: 2010. i mladi i 2012. mlađi. Zaslužene medalje predala im je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja Telemach Hrvatska. Ulazak u finale mladi trkači ostvarili su dan prije u sklopu Telemach Dana sporta koji je Stradun pretvorio u središte amaterskog sporta Hrvatske.

Ove godine Telemach Dan sporta organizirat će sportsko-edukativna događanja u 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Svečano otvorenje uvod je u veliku državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se ove godine održati sredinom srpnja u Splitu.

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 25 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici i sponzori. Povezuju sve svoje dionike i uključuju ih u pozitivnu sliku i ugled koji grade godinama kao promotor zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima.

Plazma Sportske igre mladih su organizacija koja svojih zaposlenika, ambasadora i partnera sudjeluju u društvenom životu Hrvatske od 1996. godine. U tom periodu Plazma Sportske igre mladih su postale najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi.  Pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Hrvatska pošta Cup teniski turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, šahu, stolnom tenisu,  graničaru  i utrka na 60m). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Natjecanja su organizirana na profesionalnoj razini, bez obzira što je u pitanju amaterski šport, u skladu sa svim propozicijama i pravilima pojedinog sporta Plazma Sportskih igara mladih.

U 24. godine u u sustavu Plazma Sportskih igara mladih sudjelovalo je 2.000.000 djece i mladih. 2020. godine na Sportskim igrama mladih u Hrvatskoj je sudjelovalo više od 79.080 natjecatelja, a na 10. Sportskim igrama mladih u Bosni i Hercegovini oko 35.240. U sedmoj godini organizacije Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Srbiji sudjelovalo je  72.154 djece i mladih. Ukupno u sve tri države godišnje sudjeluje više od 186.000 djece i mladih.

Cilj Plazma Sportskih igara mladih je je da kroz druženje i šport promiču zdrave stilove života i i opće prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje. Sam koncept koji je koncipiran na igri, natjecanje/kompeticiju stavlja u drugi plan. Igre predstavljaju alternativu stilovima života i vrijednostima koji se nude i koji okružuju djecu i mlade (sjedilačkom načinu života, premalom interesu djece i mladih za bavljenjem tjelesnom aktivnošću te pretjerana upotreba modernih tehnologija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.