Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održan 6. Vela Luka Outdoors s još više sudionika

25.09.2019.

09:21

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Vela Luka

Općina Vela Luka

Foto: - / -

U organizaciji Općine Vela Luka i Turističke zajednice Općine Vela Luka, uz veliku pomoć HPD Marete, TTK Strke, BK Timun, HGSS-a i brojnih sponzora, proteklog se vikenda održalo šesto izdanje Vela Luka Outdoorsa.

Od 2014. godine od kada je manifestacija započela, Vela luka Outdoors ima veliki rast kako u ponudi, tako u broju natjecatelja ali i u duljini trajanja.

Naime, ove godine program je trajao čak četiri dana. U sklopu najvećeg sportskog događaja na otoku organiziran je „Veli trail“, „Mali trail“, „Mala strka“i „MTB utrka“. Ove godine djeca do 10 godina trčala su pod sloganom „Kad narastem i ja ću trčati Velu strku“.

Osim raznih utrka posjetiteljima su bili dostupni i razni popratni sadržaji poput penjačkog zida, kajakinga, parkoura, slacklinea i zip linea te projekcije avanturističkih filmova.

Manifestacija je svečano otvorena u četvrtak u Centru za kulturu Vela Luka nakon čega je uslijedila interaktivna panel diskusija na temu razvoja aktivnog turizma kao potencijalno rastućeg smjera ponude na otoku. Na diskusiji su sudjelovali Vinko Prizmić, idejni začetnik Vela Luka Outdoors-a, Danijel Lacko, pustolov i sportski novinar, Ana Matijaš, organizatorica biciklističkih tura, Dorjan Dragojević, direktor TZO Vela Luka i Frano Vlašić u ulozi moderatora.

Da Vela Luka ozbiljno cilja na aktivni turizam potvrdila je i načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić koja je predstavila „Projekt temeljne infrastrukture turizma u sklopu veloluškog Outdoorsa“ koji sadrži planove uređenja smart odmorišta, vidikovaca te biciklističkih i trkačkih staza.

Drugog dana manifestacije održana je Škola slobodnog penjanja za mlade dok je u atriju Centra za kulturu predavanje održao poznati hrvatski Ironman triatlonac Marin Koceić koji je publici je dočarao sve uspone i padove jedne utrke te opisao svoje pripreme za najvažnije svjetske trke. Nakon njegovog izlaganja uslijedile su projekcije pustolovnih filmova.

Centralni događaji manifestacije održani su u subotu kada su s Vele rive krenuli biciklisti na 28 kilometara dugi „MTB maraton“, a iz Vele spile, jednog od najstarijih arheoloških lokaliteta na Mediteranu krenuli su sudionici 22 kilometra „Velog“ i 10 kilometara „Malog traila“. Da doživljaj bude autentičniji pobrinula se Udruga za očuvanje i promicanje pokladnih običaja „Trtajun“ čiji su „praljudi“ u kostimima ispratili natjecatelje.

U kategoriji „Velog traila“ pobjedio je Marin Koceić, drugo mjesto osvojio je Novozelanđanina Ian Morgan dok je kao treći završio Nijemac Stephan Tassani. „Mali trail“ osvojio je Leo Zlokić, drugo mjesto Srđan Oršulić dok je treći bio Jure Žilić. U ženskoj konkurenciji najbolja u „Velom trailu“ bila je Petra Kulić Domitrović, druga je bila Njemica Singrid Linlacher, a treća Ana Perić, dok je postolje u „Malom trailu“ pripalo Anamariji Rajčić, drugo mjesto Jadranki Žilić, a treće Veri Mekinić. U biciklističkoj utrci najbolji je bio Ante Klarić, drugo mjesto pripalo je Sandru Kinđerskom, a treće Marku Surjanu.

Nakon podjele odličja, svi sudionici uživali su u fešti uz „Eksjurok band“, a sutradan su se družili na otoku Proizdu gdje je bio organiziran besplatni izlet za sve sudionike ovogodišnjeg Outdoors-a.

Zahvalujući ovoj manifestaciji u Veloj Luci je zaživio je sportski i zdravi duh te se Vela Luka ponovno pokazala kao savršena destinacija aktinog turizma što su prepoznali brojni domaći i strani zaljubljenici u ovu vrstu odmora i zabave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.