Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Veloj Luci održana tradicionalna "Ragata sv. Ivana"

26.06.2020.

11:01

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Vela Luka

Općina Vela Luka

Foto: - / -

Na blagdan sv. Ivana u Veloj Luci tradicionalno se održava „Ragata sv. Ivana“, sportsko-rekreativan događaj utemeljen na višestoljetnoj tradiciji veslanja i ragatanja. „Ragata sv. Ivana" datira iz oko polovine XIX stoljeća.

Događaj je ponajprije krenuo kao spontana reakcija mještana prilikom povratka s mise koja se povodom sv. Ivana održava  u uvali Gradina. Za prijevoz do Gradine Velolučani su se koristili barkama koje su pokretali veslajući, a s vremenom se među posadama razvio pravi natjecateljski duh.  Natjecateljski povratak iz Gradine u Velu Luku postala je tradicija koja se u Veloj Luci nastavila njegovati idućih godina na blagdan sv. Ivana  pod nazivom „Ragata sv. Ivana“.

Da je veslanje važan segment velolučkih običaja i tradicije potvrdilo se i jučer na 27. po redu održanoj obnovljenoj ragati u čamcima s četiri veslača i kormilarom. Ragata je održana u dvije utrke, u kojima se natjecalo sedam veslačkih posada u dvije kategorije.

Najprije su nastupile ženske sudionice događaja, raspoređene u tri posade. Do cilja su prve doveslale članice posade naziva „Piplenzi“, ekipu su činile Josipa Padovan, Andrea Padovan, Jerica Barčot, Petra Vuletić i kormilarka Marina Burmas. Kao druge stigle su članice posade „Nema predaje“, dok su „Immortele“ stigle treće.

Uslijedila je glavna utrka i veslačko natjecanje četiriju posada na stazi dugoj 3600 metara, od Glavice sv. Ivana do sredine Vele rive.  Nakon neizvjesne utrke prva je do cilja stigla posada „Concept 2“ u kojoj su veslali Nikola Šeparović, Lenko Dragojević, Frano Usmiani, Vito Prižmić i kormilar Petar Dragojević. Kao drugi su stigli  „Butargani črnci“ , treće su mjesto zauzeli „Medvjedići“ dok su kao četvrti stigli članovi posade „Fly pigs“.

Uslijedila je podjela medalja, pobjedničkoj posadi „Concept 2“ medalje, lovorov vijenac i pehar pobjednika uručila je Katarina Gugić, načelnica općine Vela Luka.

Na moru su održavanje ragate pratili mještani sa svojih plovila, a u velikom broju su ih dočekali i brojni gledatelji na Veloj rivi koji su održavanje natjecateljskog dijela imali priliku pratiti i putem direktnog video prijenosa. S obzirom na specifičnu situaciju i preporuke Stožera civilne zaštite, manifestacija se održala u ponešto drugačijem izdanju, no da događaj i ove godine protekne u veselom raspoloženju ponovno se pobrinula Narodna glazba Vela Luka.

„Ragata sv. Ivana“ ujedno je  prvi događaj organiziran u sklopu ovogodišnje kulturno-zabavne manifestacije „Luško lito“, održana je u organizaciji istoimene udruge, pod  pokroviteljstvom Općine Vela Luka.

Udruga Luško lito zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ragate.

U nastavku donosimo konačan poredak posada te imena njihovih članova/ica.

 

Utrka u ženskoj konkurenciji:

  1. „Piplenzi“ - Josipa Padovan, Andrea Padovan, Jerica Barčot, Petra Vuletić i kormilarka Marina Burmas.                      
  2.  „Nema predaje“ - Petra Dragojević, Karla Šeparović, Jelena Prižmić, Petra Barčot i kormilarka Katarina Padovan.                                                                           
  3.  „ Immortele“ - Danijela Borovina, Dijana Kalebić, Ivana Prižmić, Suzana Cetinić i kormilarka Hana Kalebić.

Utrka u muškoj konkurenciji:

  1. „Concept 2“ - Nikola Šeparović, Lenko Dragojević, Frano Usmiani, Vito Prižmić i kormilar Petar Dragojević                                  
  2.  „Butargani črnci“ - Nikola Surjan Rubo, Stipe Padovan Čafo, Teo Padovan Lavata, Antonio Šeparović Dole i kormilar Frane Vlašić Lošnja                           
  3. „Medvjedići“ - Antonio Burmas, Nikola Žuvela, Stipe Trojanović, Bude Cetinić i kormilar Nevenko Gugić                                                                            
  4. „Fly pigs“ -  Marin Šeparović, Franko Žuvela, Josip Dragojević, Ivan Dragojević i kormilar Filip Kovačević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.