Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

14:18 / 14.11.2018.

Autor: Radio Dubrovnik

14. studenog obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti

Dusko Marusic/PIXSELL

Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / -

Svjetski je dan šećerne bolesti a obilježava se s ciljem podizanja svijesti o šećernoj bolesti. Manje od pet posto oboljelih od šećerne bolesti ima dijabetes tipa 1, dok 95 posto oboljelih ima dijabetes tipa 2 koji je uzrokovan današnjim načinom života.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 20. prosinca 2006. godine prihvatila Rezoluciju Ujedinjeni protiv dijabetesa, koja prepoznaje šećernu bolest kao “kroničnu, ozbiljnu i skupu bolest, povezanu s teškim komplikacijama čije posljedice ugrožavaju obitelji, države i cijeli svijet”. Tako se 14. studenog obilježava kao Svjetski dan šećerne bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih od dijabetesa gotovo se učetverostručio od 1980. godine do danas, pa tako danas u svijetu boluje oko 422 milijuna ljudi, a očekuje se da će se taj broj udvostručiti u sljedećih dvadeset godina. 

Već tradicionalno u našem Gradu kroz razne manifestacije obilježavamo ovaj dan, a s ciljem upozorenja naših sugrađana na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti.

O uzocima i tipovima šećernih bolesti i oboljenja u današnje vrijeme nešto više nam je rekla doc doktor Sandi Tešanović specijalist interne medicine i subspecijalist endokrinologije i dijabetologije iz Poliklinike Hygea.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.