Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

30. godišnjica pomorske bitke u Neretvanskom i Korčulanskom kanalu

16.11.2021.

12:47

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Polaganjem vijenca pred spomen pločom postavljenoj 1996. godine na obali u Lovištu danas je u tom najzapadnijem pelješkom mjestu obilježena 30. godišnjica pomorske bitke u Neretvanskom i Korčulanskom kanalu.

U bitci su topnici s Pelješca i Korčule 16. studenoga 1991. godine izvojevali jednu od presudnih pobjeda u Domovinskom ratu na moru.

U popodnevnim satima toga dana s bitnica u Lovištu, Blacama i Privali na Korčuli pogodili su i onesposobili šest brodova agresorske jugo mornarice koja se poražena dan ranije u Bračkom kanalu pred Splitom povlačila prema bazi na Visu. Bio je to snažan udarac neprijateljskoj jugo mornarici koji je znatno pridonio slamanju i prestanku pomorske blokade na srednjem dijelu južnog Jadrana.

U današnjoj komemoraciji i evociranju uspomena na tu važnu pobjedu sudjelovali su pripadnici tadašnjeg Pokretnog obalnog topničkog voda u Lovištu kojim je zapovijedao Miro Matijašević, a pridružio im se i načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić i sam hrvatski dragovoljac i aktivni sudionik u obrani Pelješca i juga  u Domovinskom ratu. Vijenac je položen i na grobu pokojnog Franca Širnika na mjesnom groblju u Lovištu, koji je kao ciljač na topu pogodio i onesposobio raketnu topovnjaču pred Lovištem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.