Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

09:25 / 26.05.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

30. obljetnica oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika

Naselje Nova Mokošica u Dubrovniku

Naselje Nova Mokošica u Dubrovniku

Foto: Radio Dubrovnik / -

Danas se obilježava 30. obljetnica oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika.

Naime, prije 30 godina u nekoliko dana oslobođena su sva područja oko grada čime je okončana blokada agresora koja je trajala punih osam mjeseci. Uvod je to u središnju svečanost oslobođenja juga Hrvatske koja će se održati u listopadu uz sudjelovanje akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“ i uz prigodni večernji glazbeni program na Stradunu s domoljubnim pjesmama.

U suradnji HVIDRA-e Dubrovnik i Grada Dubrovnika organizirane su komemorativne aktivnosti koje uključuju polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježjima na području gradskih kotara Mokošica i Komolac, na Golubovom kamenu i u naselju Sustjepan. Prilika je to za prisjetiti se i odati počast velikoj žrtvi hrvatskih branitelja i civila stradalih za vrijeme Domovinskog rata u obrani Dubrovnika i hrvatskog juga.

Jutarnji dio programa odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

7:00 sati – polaganje vijenaca na području GK Mokošica s polazištem kod spomen obilježja u Ulici Bartola Kašića (kod skloništa)

8:00 sati – polaganje vijenaca na području GK Komolac (s polazištem kod spomen obilježja „iza Plinare“)

Program se nastavlja i u poslijepodnevnim satima:

- U 18:00 sati na Opskrbnom centru u Mokošici, na istom mjestu kao i prije tri desetljeća, glazbenik Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Butigan (truba) izvest će Himnu Republike Hrvatske.

- U 17:30 vijenci poginulim hrvatskim braniteljima položit će se kod spomen obilježja na Osojniku, a

- u 18:30 kod središnjeg spomenika u Komolcu.

Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu služit će se u 19:00 sati u Župi presvetog spasitelja u Mokošici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.