Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

30. obljetnica početka služenja vojnog roka "Prve ročne vojske u RH"

04.10.2021.

07:44

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U Pločama je Udruga Prvi ročnik Hrvatske vojske obilježila 30. obljetnicu od početka služenja vojnog roka kao „Prva ročna vojska u Republici Hrvatskoj“, a svečanosti je nazočio zamjenik župana Joško Cebalo sa suradnicima.

U pratnji savjetnice župana Žakline Marević i vijećnika Županijske skupštine Krešimira Vejića zamjenik župana položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen svim braniteljima Grada Ploča, a potom je u pločanskom Domu kulture održana i prigodna svečanost.

U svom obraćanju, zamjenik Cebalo podsjetio je na dane osnivanja prve ročne vojske u RH, istaknuvši kako je ova obljetnica prigoda za prisjetiti se hrabrosti, upornosti, a ponajviše iznimne ljubavi prema domovini koju su tada pripadnici prve ročne vojske i dokazali.

„Od srca vam čestitam 30. obljetnicu početka služenja vojnog roka kao Prve ročne vojske u Republici Hrvatskoj. Vaš doprinos u Domovinskom ratu je evidentan. Nakon poziva pločanskog Ureda za obranu stigli ste u Ploče kao prva generacija novaka, mladi ročnici koji su deset mjeseci osiguravali vojne objekte u Pločama, smješteni u pločanskoj vojarni „Sidrište“, čak i bez  uniformi.“

Dodao  je i kako svaki hrvatski vojnik i branitelj zaslužuje poštovanje i vječnu zahvalnost za domovinu i za budućnost koju svi imamo, a zbog onih koji su za nju žrtvovali sve, ali i da je naš zadatak, 30 godina kasnije, čuvati našu Hrvatsku kao najvrjednije što imamo, brinuti o njoj i o svakom njenom djetetu.

„Cijeloj udruzi, svim prvim ročnicima Hrvatske vojske, 30 godina kasnije hvala. I na svemu od prije 30 godina, ali i svemu što činite u posljednje vrijeme, svim akcijama, projektima kojima činite društvo boljim, ali i baštinite sjećanje. Zadatak je to i svih nas. Jer zaboraviti ne možemo i nemamo pravo. Na nama je cijeniti one koji su dali sve i bili spremni dati sve za jedinu nam domovinu. Zalog je to i za budućnost naše djece.“, zaključio je zamjenik župana Joško Cebalo.

Predsjednik Udruge Prvi ročnik Hrvatske Josip Barbir izrazio je zadovoljstvo ovakvim obilježavanjem 30. obljetnice: „Drago nam je da imamo goste i uzvanike, jer bez gostiju i uzvanika rođendan se ne može proslaviti. Zahvaljujemo Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Ploče i braniteljskim udrugama, s kojima nastojimo sačuvati vrijednosti Domovinskoga rata te našim zapovjednicima, koji su nas u ta teška vremena obučavali i izgradili dio našeg karaktera“, kazao je između ostalog Barbir.

Na svečanosti je prikazan i dokumentarni film o prvim hrvatskim ročnicima te su uručene i prigodne nagrade i piznanja, a obljetnici su nazočili i izaslanik predsjednika RH komodor Damir Dojkić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predstavnici Grada Ploča te naravno članovi Udruge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.