Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

56 godina nacionalne zaštite Postupa

22.04.2023.

08:29

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Potomje na Pelješcu

Potomje na Pelješcu

Foto: Wikipedia/ Quahadi Añtó / -

Navršilo se 56 godina nacionalne zaštite Postupa, drugog nakon Dingača koji ima i međunarodnu zaštitu vrhunskog hrvatskog vina od sorte Plavac mali.

Tog važnog datuma ne samo u vinogradarstvu i vinarstvu Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije redovito se potkraj travnja prisjete vinogradari i vinari s jugozapadnog dijela Pelješca koji na padinama Postupa uzgajaju lozu sorte Plavac mali i od njenog grožđa proizvode istoimeno vrhunsko vino.

Postup je naziv ograničenog vinogradarskog položaja površine oko 50 hektara na kojem se u prosječnoj godini ubere oko 3.700 kvintala grožđa i proizvede oko 2.400 hektolitara vrhunskog vina.

Uzgojem Plavca malog na toj lokaciji bavi se 60-ak obitelji, a u svojim podrumima i vinarijama vrhunsko vino Postup proizvodi, puni u boce i stavlja na tržište 20-ak većih i manjih vinara, vinskih tvrtki i tri poljoprivredne zadruge; Postup u Donjoj bandi, Dingač i vinarija u Potomju i poljoprivredna zadruga Potomje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.