Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"72 sata bez kompromisa" Heroji u zelenim majicama zagrlili Dubrovnik

17.10.2021.

12:47

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija

Foto: - / -

U subotu, 16. listopada, uspješno su se završile sve volonterske akcije projekta “72 sata bez kompromisa”. U Dubrovniku se u subotu okupilo preko dvjesto volontera, a herojski su odradili trideset volonterskih akcija.

Akcije su se odvijale diljem Grada i okolice, a volonteri su se već od ranog jutra rasporedili po lokacijama i započeli s akcijama koje su bile podijeljene na ekološke, radne i socijalne. Volonteri prethodno nisu znali na koje lokacije idu, a niti ono što će raditi što je čar beskompromisnog volontiranja. 

Nakon što su prethodni dan, u petak 15. listopada, volonteri već odradili dio akcija neke od njih su se nastavili i tijekom subotnjeg dana. 

Na raznoraznim radnim akcijama mladi su bojali zidove, ograde, preuređivali prostorije, iznosili stari namještaj i nastavili graditi potkrovlje kuće. Na ekološkim akcijama uređenja okoliša sportske dvorane u Gospinom polju pripomogli su i skauti odreda sv. Benedikta. Skauti raznih uzrasta od onih najmlađih pa do i onih najstarijih prepoznali su radost volontiranja i postali svjesni koliko puno malih ruku može učiniti mnoštvo. U socijalnim akcijama volonteri su svoje vrijeme uložili u uređenje životnih prostora naših sugađana te kroz ovo kratko vrijeme nastojali im omogućiti normalne životne uvjete. Nakon što su uredili njihove prostore iskoristili su vrijeme za druženje, igru s djecom, ali i šetnju životinja kako bi i one najmanje sitnice barem na jedan učinili lakšim. 

Jedna posebna akcija odvijala se pokraj općine u Župi dubrovačkoj u prostorijama parka Dječjeg vrtića Župa dubrovačka. Naime, na zidu u parku koji je bio neuređen i pun rupa odlučili su u suradnji s Općinom Župa dubrovačka isrctati mural s dječjim motivima. U tome im je i pomogla sama Općina koja je pripremila zid za crtanje, ispunila rupe te postavila temeljnu boju, a nakon toga volonteri su došli isrctati dječje motive iz crtića. Ovim putem volonteri se zahvaljuju Općini Župi dubrovačka na ugodnoj i jednostavnoj organizaciji, te željno iščekuju ponedjeljak kada će djeca doći u vrtić i ugledati novi izgled svog parka. 

Preko dvjesto volontera odlučilo je ovaj vikend žrtvovati svoje vrijeme i uložiti ga u volontiranje. Ispred svojih životnih obveza stavili su potrebe drugih i njihove životne priče bar nakratko obojati radošću i šarenilom. Volonteri ne primaju novac, ali osjećajima i pričama korisnika koji dugo nakon projekta pričaju o promjenama koje su doživjeli oni primaju plaću koja puni njihova srca. Jednu priču zahvale korisnice volonterima prenosimo u cijelosti. 

“Danas su nam došle u pomoć predivne volonterke iz Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije.

Moram priznati da su me odmah oduševile svojim srdačnim i spontanim pristupom prema meni i djeci. Odmah su nam donijeli radost u naš mali dom. Vrlo brzo su se organizirale pa su izvele djecu vanka u šetnju, a druge cure su ostale i sređivale kuhinju, sobu i kupaonicu.

Napravile su jako puno posla sa čišćenjem i pospremanjem, a posebno me je razveselilo što su mi pomogle da se riješim suvišnih stvari koje su zauzimale jako puno mjesta u malom prostoru. Cure drage, jako ste me usrećile i neizmjerno ste mi pomogle jer sada puno lakše mogu nastaviti sa svojim životom jer je sve oko mene prodisalo i osjećam se oslobođeno u puno urednijem i funkcionalnijem prostoru. Hvala Vam još jednom beskrajno na nesebičnoj pomoći i Udruzi SKAC_DU i Caritasu Dubrovačke biskupije što ste ih poslali k nama! Bog Vas svih čuvao i blagoslovio!”

Volonteri će i sutra, u nedjelju 17. listopada, nastaviti s kreativnim radionicama sa skautima Odreda Gospe od obrane gdje će pripremati kreativne čestitke i poruke korisnicima domova za starije. Nakon toga, u 18h u crkvi sv. Mihajla, uslijedit će Misa zahvalnica za održani projekt i ujedno završnica ovogodišnjeg projekta. Poslije mise uslijedit će koncert klape Kaše i roštilj za zahvalu svim volonterima i suradnicima koji su sudjelovali na ovogodišnjem projektu. 

Glavni organizator projekta u Dubrovniku je Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) uz suradnju Vijeća za mlade i Caritasa Dubrovačke biskupije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.