Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

73. DLJI: Otvorena izložba "Odgovor" Izvora Pende

13.07.2022.

13:35

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

73. DLJI: Otvorena izložba "Odgovor" Izvora Pende

73. DLJI: Otvorena izložba "Odgovor" Izvora Pende

Foto: Dubrovačke ljetne igre / -

Izložba Odgovor umjetnika Izvora Pende, koju su Dubrovačke ljetne igre realizirale u suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti, otvorena je sinoć, 12. srpnja u atriju palače Sponza i Lazaretima, lokaciji glavnog dijela postava.

Opisavši Odgovor kao „svojevrsni hommage peripatetici toliko svojstvenoj Dubrovačkim ljetnim igrama“ intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski u svom obraćanju predstavila je umjetnika te se prisjetila kako ga je kao „netipičnog autora“ i „autora koji stvara“ upoznala pripremajući raniju izložbu u sklopu Igara.

Nakon uvodnog dijela koji se održao u atriju palače Sponza, program se nastavio u petoj i šestoj lađi Lazareta, lokaciji glavnog dijela izložbe gdje se okupljenima, kao autora koncepta izložbe, obratio i Branko Francheschi, ravnatelj zagrebačkog Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti koji je zahvalio Dubrovačkim ljetnim igrama na „ambiciozno postavljenom likovnom programu“ te na suradnji, koju se nada nastaviti u budućnosti.

Predstavio je i svoju interpretaciju naziva izložbe kazavši kako je to Pendin „osebujan, samosvojan i jedinstven“ odgovor na pitanja što bi apstraktna umjetnost mogla ili trebala biti te kakva bi apstrakcija publici uopće bila zanimljiva, pritom naglasivši kako je umjetnik, čiji se izraz kroz godine potpuno transformirao iz monokromne figuracije u snažnu apstrakciju dosada neviđenog kolorita, rasponom svog talenta i neograničenom mogućnošću stvaranja hrvatsku slikarsku tradiciju uveo u internacionalni prostor te vratio apstrakciju u ono što je „aktualno zanimljivo slikarstvo“. Nakon premijernog postava izložbe Odgovor u Zagrebu u veljači ove godine, Izvor Pende je za dubrovačku publiku izveo i devet novih ulja na kojima se već uočava njegova progresija kroz nove fantastične efekte difuzije i pretakanja.

Mnogobrojnoj publici obratio se i sam umjetnik, koji je govoreći o inspiraciji, naglasio da ona kao takva za njega ne postoji već da „profesionalni umjetnik mora profesionalno pristupiti svom poslu“. Ono što za Pendu postoji jest „hrana“ odnosno „magičan spoj arhitekture i prirode“ koji pronalazi u Dubrovniku te ističe da je jedan od najljepših za stvaranje „kada umjetnik ima svoj jasan koncept i kada čvrsto stoji s obje noge na oblacima“.

Izvor Pende rođen je u Zagrebu, a odrastao u Dubrovniku. Hvaljen je zbog nevjerojatno snažne produkcije visoke kvalitete, u rangu najvećih hrvatskih majstora apstrakcije, a jedinstven je po svom koloritu i kompozicijama koje je međunarodna umjetnička scena već odavno prepoznala. Studij kiparstva započeo je 1996. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu nakon kojeg prelazi na studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu. Na samostalnim i skupnim izložbama izlaže od 2003. godine. U novije vrijeme Pende se usredotočio na čistu apstrakciju, okrećući se od svog ranog fokusa na figurativne i pejzažne slike, a njegovi radovi nalaze se u muzejskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.