Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

ACI marina u Korčuli će postati 'boutique' marina

13.09.2020.

11:36

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

"ACI marina u Korčuli raspolaže sa 159 vezova u moru te sa 16 mjesta za smještaj plovila na suhom. Vezovi su opremljeni svim priključcima, dok su sve potrepštine nautičarima ponuđene u marini ili u gradu Korčuli", kaže direktor marine Marko Skokandić.

Skokandić je iznenađen ovotjednim boravkom nautičara.

Svake godine nautička predsezona započinje u Korčuli uz blagdane Uskrsa i spaja se uz 1.svibnja Međunarodni praznik rada.

Ove godine katastrofa predsezone, uspoređuje direktor Marko Skokandić s prošlogodišnjim rezultatima uz 5.653 uplovljavanja,a ove godine u prvih osam mjeseci se evidentira pad mjesečnog veza 30 posto,uz 3.375 uplovljavanja. Ovogodišnji mjesec travanj uz povećane brojke korona pandemije bez ijednog nautičara.Strah da netko ne dođe nas je pratio i u svibnju napominje Marko Skokandić,usporedbom velike razlike u nautici i kopnenom turizmu,jer u Korčuli imaju cijelu godinu prihode na zimskom vezu.

"Srećom, nakon popuštanja mjera u uvjetima epidemije s ciljem poboljšanja ponude i uspješnog početka nautičke i turističke sezone, ACI je omogućio svim nautičarima na godišnjem vezu dva dana besplatnog veza,te Charter plovilima i njegovim korisnicima jedan dan besplatnog dnevnog veza tijekom trajanja najma. To je poboljšalo promet u mjesecu srpnju, da bi se krajem kolovoza pojavio nagli pad, i protekli tjedan smo mislili da je za ovu godinu gotovo", kaže direktor Aci marine u Korčuli.

"Proteklih pet dana neočekivana promjena, svi su vezovi zauzeti, što je vrlo dobro za marinu u Korčuli", kaže Marko Skokandić, jer glavninu prihoda ostvaruju u tranzitu, što je i karakteristika ACI marine Korčula.

Brodovi prosječno borave 1,1 dan, kada gosti nautičari pokušavaju dobiti maksimum od veza, do kupovine i sitnih servisnih popravaka. Dvanaest zaposlenika, posebno mornari, su solidno upućeni u sve mjere pandemije koronavirusa, i nemaju posebne kontakte s nautičarima koji ostvaruju prethodnu rezervaciju i plaćanje putem mobilne aplikacije ili online rezervacijskog sustava ACI Online Bookinga.

"Nadamo se da će Covid-19 ostati neugodno sjećanje, jer krajem ove i početkom slijedeće godine ACI marinu u Korčuli čekaju veliki građevinski radovi", kaže direktor Marko Skokandić.

Temeljem Odluke Uprave ACI d. d. raspisan je natječaj za rekonstrukciju glavnog lukobrana te zgrade u ACI marini Korčula, čijim će se uređenjem uz izmještanje servisa stvoriti luksuzna boutique marina, koja je i do sada omogućavala boravak nautičarima velike platežne moći.

Temeljem Odluke Uprave ACI d. d. raspisan je natječaj za rekonstrukciju glavnog lukobrana te zgrade u ACI marini Korčula. Glavni lukobran posebno zimi uz jaku buru i levantaru i morske valove je doživio izmicanje kamenih blokova te oštećivanja hodnih betonskih ploča uslijed djelovanja valova, čija konstrukcija traži dugoročnije mjere sanacije, čime će se štititi sigurnost 159 vezova u moru, 16 mjesta suhi vez, kao i prihvat megajahti do 45 metara dužine.

ACI je kupio od Grada Korčule i prostor autobusnog kolodvora gdje će se uz stotinjak parkirališnih mjesta izgraditi podzemna garaža. Zatim slijedi premještanje servisne zone u novi nautičko-tehnički centar u prostoru između sadašnjega trajektnog pristaništa i brodogradilišta u Korčuli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.