Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Akcija dubrovačkog Caritasa za pomoć Albaniji

25.10.2021.

09:10

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija

Foto: - / -

U listopadu, mjesecu koji je u Katoličkoj Crkvi na poseban način posvećen misijama, Caritas Dubrovačke biskupije odlučio je pomoći stanovnicima u sjevernom dijelu Albanije, u mjestu Lezhu (Lješu) gdje kao svećenik i misionar djeluje Dubrovčanin don Frano Čivljak.

Don Frano se dirljivim pismom obratio dubrovačkom Caritasu moleći za pomoć stanovnicima Lezha kojih ima oko 15 tisuća, a u samu katedralnu župu sv. Nikole, u kojoj on djeluje, dolazi i stanovništvo iz okolnih mjesta.

„Velike su potrebe ovih ljudi, što zahtjeva veliki angažman. Kao višegodišnjem misionaru i župniku na srcu mi je biti od pomoći ovoj zajednici što je više moguće“, piše župnik Čivljak te opisuje situaciju u ovoj vrlo siromašnoj zemlji koja je prije dvije godine bila pogođena potresom, a uz to i koronakrizom.

U takvoj situaciji ne pomaže se samo katolicima nego i pripadnicima islamske zajednice, kao i romskoj zajednici čijih članova ima dosta i kojima se pomaže i u školovanju i u preživljavanju.

Svjestan da trenutačna situacija nije jednostavna niti u Dubrovačkoj biskupiji, piše don Frano, usuđujem se upitati Vas za pomoć.

„Ovdje je konkretno velika potreba za osnovnim potrepštinama, od hrane to su one osnovne stvari kao što su riža, brašno, pasta i sl., te potrepštinama za kućanstvo: deterdženti, sapun i drugo. Posebno je velika potreba za pelenama za odrasle, koje su ovdje teško dobavljive i inače su vrlo skupe i često nekvalitetne. Uz to, često se traže i pelene za djecu.“

Tim povodom Caritas Dubrovačke biskupije u dogovoru s osnovnim školama pokrenuo je zajedničku humanitarnu akciju ''Dubrovački osnovci za osnovno'', u kojoj će učenici osnovnih škola u Mokošici, Gružu, Montovjerni, Lapadu, na Ilijnoj glavici, u Gradu i u Orašcu uz obilježavanje Dana kruha prikupljati osnovne živežne namirnice koje će biti upućene ovoj zajednici u Albaniju.

Ostali sugrađani mogu se uključiti u ovu akciju tako da u prostorije biskupijskog Caritasa (Liechtensteinov put br.22) u Dubrovniku donesu pelene za bebe i pogotovo pelene za odrasle, a Caritas će organizirati prijevoz svega prikupljenog do Albanije. Akcija traje do kraja listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.