Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Akcije uz Svjetski dan dijabetesa

14.11.2013.

08:20

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već se tradicionalno u Dubrovniku raznim manifestacijama obilježava Svjetski dan šećerne bolesti, ove godine u suradnji Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Udruge Slatki život i Opće bolnice u Dubrovniku

U Hrvatskoj je oko 400 tisuća oboljelih od šećerne bolersti. Procjene stručnjaka upozoravaju na činjenicu da gotovo polovina oboljelih ne zna za svoju bolest čije su posljedice kardiovaskularne bolesti, bolesti srca, oštećenje vida, bubrega, ali i oštećenje živaca. Stručnjaci na današnji dan upozoravaju da nam prijeti pandemija dijabetesa, povezana s debljinom, stresom i sjedilačkim načinom života.
Već se tradicionalno u Dubrovniku raznim manifestacijama obilježava Svjetski dan šećerne bolesti, ove godine u suradnji Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Udruge Slatki život i Opće bolnice u Dubrovniku. Od 8-9 sati mjerio se šećer u krvi na Pilama, a akcija je organizirana i ispred palače Sponza od 10.00 do 12.00 sati. Predavanja o ranom otkrivanju šećerne bolesti i zbrinjavanju bolesnika s dijabetesom u Općoj bolnici Dubrovnik organizirale su endokrinolozi Opće bolnice doktorice Sandi Tešanović i Sanja Mlinarić Vrbica.
Kampanja od 2009. do 2013. godine poziva sve odgovorne u području dijabetesa na razumijevanje bolesti i preuzimanje kontrole nad njom odmah, uz slogan "Zaštitimo našu budućnost".
U suradnji s gradom Dubrovnikom dekorativna rasvjeta Straduna u plavoj boji uključena je zaključno s današnjim danom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.