Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Akvarij iduće ljeto dobiva nove bazene

07.11.2020.

14:39

Autor: Radio Dubrovnik

Sveučilište u Dubrovniku

Sveučilište u Dubrovniku

Foto: - / -

U okviru projekta Istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity – EXChAngE), u kojemu je Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku glavni partner, rekonstruirat će se poznati dubrovački Akvarij.

U odnosu na sadašnji izgled, Akvarij će dobiti nove bazene na postojećim pozicijama koji su predviđeni kao montažni od predgotovljenih elemenata stakloplastične konstrukcije i akrilnih panela. Institut je pribavio sve dozvole nadležnih tijela za ovu rekonstrukciju. Otvorenje renoviranog Akvarija očekujemo u ljeto 2021.

Inače, u ovom su projektu partneri: iz Bosne i Hercegovine Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Javna ustanova Parka prirode „Hutovo Blato“ i iz Crne Gore: Institut za biologiju mora Sveučilišta u Crnoj Gori i Turistička zajednica Kotor. Ukupni proračun projekta je 1,7 milijuna eura uz sufinanciranje EU od 1,4 milijuna eura, započeo je 15. kolovoza 2020. i trajat će 24 mjeseca.

Projekt EXChAngE razvijat će novi turistički proizvod - Blue Pass, koji će omogućiti posjete novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom i privlačiti više turista u područjima: Dubrovnik i Akvarij Dubrovnik (Hrvatska), Kotor i Akvarij Boka (Crna Gora), Aqua Path Hutovo Blato i Stari most i rijeka Mostar Neretva (Bosna i Hercegovina). Ovo će biti prvi pokušaj stvaranja takvog prekograničnog turističkog proizvoda.

Glavni je cilj projektu jačanje i diversifikacija turističkih ponuda kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivo korištenje kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Projekt je podržan u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020., a koriste se ERDF i IPA II fondove Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.