Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Atlantska plovidba obilježila 65. obljetnicu osnutka

16.12.2020.

14:42

Autor: Radio Dubrovnik

Zvonimir Pandza/PIXSELL

Zvonimir Pandza/PIXSELL

Foto: - / -

Iako ove godine zbog epidemioloških mjera nisu bili u mogućnosti upriličiti prigodnu svečanost, u Atlantskoj plovidbi ipak su svojim pomorcima i radnicima, koji ove godine navršavaju čak 30 godina neprekidnog rada u Društvu, uručili Nagradu „Dobro more“.

Inače, nagrada „Dobro more“ sastoji se od statue Dobro more našega kipara Koste Angelli Radovanija, koja prikazuje djevojku na leđima delfina, motiv preuzet s grba stare dubrovačke obitelji Skočibuha i pjesme Dobro more našega akademika Luka Paljetka. Utemeljena je 1985. godine prigodom proslave 30. obljetnice osnutka Atlantske plovidbe i odtad se svake godine dodjeljuje svima koji ostvare ovako dugi staž u Atlantskoj plovidbi.

"Svake se godine sa zadovoljstvom podsjetimo zašto je baš 15. prosinca određen kao „Dan Atlantske plovidbe“. To je datum kad je 1955. godine Atlantska plovidba preuzela svoj prvi brod: BANIJU (bivši m/b Sveti Vlaho) koji je toga dana predan Atlantskoj plovidbi u Rijeci. Od primopredaje tog prvog broda, u floti Atlantske plovidbe plovili su brojni brodovi, tisuće pomoraca – ponajviše iz Dubrovnika – i na tim brodovima pronašli su egzistenciju za sebe i svoje obitelji, a tako je i danas, 65 godina nakon tog prvijenca u floti. Svi oni koji su plovili na našim brodovima, kao i oni koji su radili na drugim poslovima, svojim su marljivim i vjernim radom dali najvažniji doprinos u izgradnji Atlantske plovidbe. Stoga smo ponajprije zahvalni svima njima. Na temeljima takvog rada i tradicije, nastavljamo i u ovim izazovnim okolnostima raditi na unaprjeđenju i osuvremenjavanju našega poslovanja", ističu iz Uprave AP-a.

Dodjeljuju se jubilarne nagrade pomorcima i radnicima Atlantske plovidbe koji su ove godine navršili 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 i 45 godina rada u Atlantskoj plovidbi i to:

• četiri radnika za 10 godina;
• devet radnika za 15 godina;
• dva radnika za 20 godina;
• jedan radnik za 25 godina;
• dva radnika za 30 godina (uz nagradu DOBRO MORE);
• jedan radnik za 35 godina;
• tri radnika za 40 godina;
• jedan radnik za 45 godina staža.

Uz dobitnike jubilarnih nagrada, zlatnik Atlantske plovidbe ove godine uručen je sedmorici pomorca i radnika Društva koji krajem godine odlaze u mirovinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.