Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

15:30 / 24.12.2020.

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Badnjak bez badnjaka Mihovila Depola

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Iz poznatih razloga ove godine na području Župe Sv.Marka u Korčuli neće biti uobičajene mise ponoćke koja se slavi točno u ponoć ,nego će večeras na Badnju večer biti sv. mise "ponoćke" u crkvi sv.Antuna s početkom u 21 sat i u crkvi sv.Marka u istoimenoj katedrali također s početkom u 21 sat.

Sutra,na sami Božić(petak) sv. mise će se održati u crkvi sv.Antuna u 8 sati i 30 minuta,te u katedrali u 10 i u 17 sati i 30 minuta.

Nažalost, korona virus ne dozvoljava ove godine višestoljetni običaj dijeljenja badnjaka kojega svake godine ispred vlastitog obrta Restauriranja namještaja podijeli svojim sugrađanima Mihovil Depolo, čuvajući tako i staru tradiciju izrade badnjaka, koji se nekada međusobno dijelio između tadašnjih brodograditelja u drvu.

Mihovil bi svake godine na Badnji dan, nakon izrade komada drva, najčešće bora ili česvine, izrezbario dvije strane sa rupicama u koje bi se postavile grančica lovora,uz prikle, malo pšenice i riže, za plodnost i blagostanje.

Mihovil bi podijelio oko sto primjeraka badnjaka kojega bi blagoslovljenog tijekom ručka kušala cijela obitelj koja bi nabavila poklon badnjaka.

I tako taj lijepi običaj će pričekati da poslije ovogodišnjeg na dobro dođe novi Badnji dan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.